Pola miliona dolara

Gugl kažnjen u Australiji zbog klevetničkog videa na Jutjubu

  • Izvor: Agencije/Reuters
  • 06.06.2022.09:58

Sud u Australiji je naložio danas Guglu da plati jednom bivšem poslaniku 715.000 australskih dolara (515.000 američkih dolara) jer nije uklonio iz sadržaja video snimke „nemilosrdne, rasističke, klevetničke, uvredljive i zlonamerne kampanje” jednog Jutjubera, koji su tog poslanika otjerali iz politike.

Federalni sud je utvrdio da je kompanija Alfabet, koja je vlasnik Jutjub sajta za djeljenje video sadržaja, zaradila novac emitujući dva video snimka u kojima se napada tadašnji zajmenik premijera Novog Južnog Velsa, najmnogoljudnije australijske države, koji su pregledani skoro 800.000 puta otkako su postavljeni krajem 2020, prenosi Rojters.

Gugl je i ranije proglašen odgovornim za klevetu, jer je u rezultatima pretrage nudio linkove ka tim sadržajima, a današnja presuda je jedna od prvih u kojoj je firma proglašena krivom kao aktivni emiter priloga u kojima se kleveće jedan zvaničnik preko Jutjuba.

U Australiji se razmatra zakon o kleveti kako bi se ispitalo da li onlajn platforme treba da budu odgovorne za klevetničke sadržaje koje hostuju, odnosno koje Jutjuberi postavljaju. Gugl i drugi internet giganti tvrde da nije razumno očekivati da se nadziru sve objave.

Portparol Gugla nije bio dostupan za komentar, dodaje Rojters.

Tagovi: