Potvrdili za Engedžet

Gugl otpustio inženjera koji je tvrdio da je vještačka inteligencija postala razumna

  • Izvor: RTS
  • 23.07.2022.21:32

Gugl otpustio inženjera koji je tvrdio da je vještačka inteligencija postala razumna.

Blejk Lemoin, Guglov inženjer koji je javno tvrdio da da je jedan od njihovih projekata vještačke inteligencije postao razuman otpušten je, navodi se u biltenu Big Teknolodži, koji je razgovarao sa Lemoinom. Lemoin je za Vašington post rekao da sistem ima percepciju i sposobnost da izrazi misli i osjećanja kao sedmogodišnje dijete.

Gugl je otpuštanje Lemoina potvrdio za Engedžet.

U junu je Gugl stavio Lemoina na plaćeno administrativno odsustvo zbog kršenja ugovora o povjerljivosti nakon što je kontaktirao članove vlade i angažovao advokata da zastupa LaMDA-u, kompanijskog četbota razvijenog po jezičkom modelu aplikacije za dijalog (Language Model for Dialog Applications ).

„Želimo Blejku dobro“, naveo je Gabrijel u saopštenju za Verdž portparol Gugla Brajan Gabrijel.

„LaMDA je prošla kroz 11 različitih recenzija, a mi smo ranije ove godine objavili istraživački rad koji detaljno opisuje rad koji ide u njegov odgovoran razvoj", navela je kompanija.

Gugl tvrdi da je „opsežno" pregledao Lemoinove tvrdnje i utvrdio da su „potpuno neosnovane".

To je u skladu sa brojnim stručnjacima i etičarima za vještačku inteligenciju, koji su rekli da su njegove tvrdnje, manje-više, nemoguće s obzirom na današnju tehnologiju, prenosi Verdž.

Lemoin je tvrdio da su njegovi razgovori sa LaMDA-inim četbotom doveli do toga da veruje da je LaMDA postala više od programa i da ima razmišljanja i osjećanja, za razliku od pukog stvaranja razgovora dovoljno realnog da tako izgleda, kako je i dizajnirana.

Tvrdi da bi Guglovi istraživači trebalo da zatraže saglasnost od LaMDA-e prije nego što pokrenu eksperimente na njoj (sam Lemoin je dobio zadatak da testira da li vještačka inteligencija proizvodi govor mržnje) i objavio delove tih razgovora na Medijum nalogu.