Оптужени да задиру у приватност

Гугл пратио кориснике чак и у Инкогнито режиму

 • Извор: Б92
 • 02.04.2024. 08:47

Гугл је пристао да избрише милијарде података и ограничи донекле своју моћ да прати кориснике, након посљедње одлуке суда у САД.

У питању је пресуда по групној тужби из 2020. године, према којој је Гугл оптужен да задире у приватност корисника прикупљањем њихових података чак и када користе Инкогнито режим.

У тужби се тражило пет милијарди долара одштете, али из компаније не признају баш све за шта се терете. Већ су извршене неке измјене, а брисање података ће ступити на снагу ван САД.

У јануару, убрзо након што су најављени планове за рјешавање случаја, компанија је ажурирала своје документе како би јасно ставила до знања да и даље прати корисничке податке чак и када је укључен Инкогнито.

Ове податке о корисницима прикупља ТикТок

Ове податке о корисницима прикупља ТикТок


Истог мјесеца, Гугл је саопштио да испробава функцију која ће аутоматски блокирати колачиће трећих страна, који помажу у праћењу активности корисника, за све који користе кориснике Гугл Хром.

Такође, пристали су да избришу "стотине милијарди" података о "приватном коришћењу прегледача", наводи се у судском саопштењу.

- Задовољство нам је што смо ријешили ову тужбу, за коју смо увијек вјеровали да је неутемељена - рекао је портпарол копмпаније Гугл Хорхе Кастањеда, напомињући да неће платити никакву одштету.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Центар дана

 • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.