Najnovije istraživanje

Hakeri bez problema mogu da provale u mnoga auta

  • Izvor: Agencije
  • 05.01.2023.18:06

​Koliko su automobili otporni na hakerske napade? Najnovije istraživanje pokazuje ogromne slabosti, koje vješti hakeri mogu da iskoriste za maliciozne operacije i provale u mnoga auta.

Američki haker Sam Kari i njegov tim su sproveli opsežna istraživanja marki automobila i bezbijednosti njihovih softverskih sistema. Tokom svog istraživanja Kari je otkrio mnoge propuste u softveru marki kao što su BMW, Mercedes, Toyota i Kia, navodi "Revija HAK".

U markama kao što su Mercedes, BMW i Ferrari, Kari je mogao da pregledava i uređuje ​​velike dijelove računa vlasnika. Za marke kao što su Kia, Honda, Nissan i Hyundai, otišao je još dalje. U njima je mogao da otključa automobile, pokrene motor, zaustavi motor, locira vozilo, upali svjetla i još mnogo toga. U Kijama je mogao čak i daljinski da pristupi kameri od 360 stepeni i gleda slike automobila uživo.

U markama Land Rover, Jaguar, Ford i Toyota, Kari i njegov tim su uspjeli da pristupe ličnim podacima vlasnika automobila, čak i adresi u nekim slučajevima.

Poenta priče je da bi proizvođači automobila trebalo da ozbiljnije pristupe zaštiti automobila. Hakeri s lošim namjerama bi mogli da naprave veliku štetu, prenosi "AutoBlog".

Tagovi: