ATV

Kineska kompanija

"Huawei" u Sloveniji uspostavlja logistički centar za evropsko tržište

  • 10.06.2021. 14:18

Kineski tehnološki gigant "Huawei" objavio je da planira u Sloveniji uspostaviti svoje centralno regionalno čvorište za srednju i jugoistočnu Europu, gradnjom centralnog skladišta blizu ljubljanskog aerodroma Brnik, čime će se povećati i važnost luke Koper kao destinacije za snabdijevanje 19 tržišta u Evropi.

Skladište blizu aerodroma namjeravaju u dvije faze povećati na 6.000 kvadrata, iz njega će snabdijevati 13 država u  EU i šest država izvan Unije, a vrijednost investicije za sada se procjenjuje na desetak miliona eura.

Regionalna direktorica Beata Bogadi kazala je da je "Huawei" tom poslovnom odlukom pokazao da vidi strateški položaj Slovenije i njene glavne luke, uvrstivši Sloveniju na listu svojih strateških logističkih čvorišta.

Računa se da će investicija stvoriti četrdesetak novih radnih mjesta u Sloveniji, ali i ojačati poziciju te zemlje na mapi više od 170 tržišta na kojima djeluje "Huawei", saopćila je kineska kompanija.

"Huawei" trenutno preko koparske luke godišnje dostavlja skoro 200.000 kubika tereta iz Kine prema skladištima u Mađarskoj i za druge klijente u Evropi, a računa se da će gradnjom novog velikog skladišta kod Brnika skratiti rokove isporuke evropskim kupcima, prenosi Hina.

Тагови: