Indija objavila prve fotografije i snimke sa Mjeseca

 • 29.08.2023. 11:06

Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO) objavila je fotografije i snimke svog lunarnog rovera na društvenoj mreži X nakon što je lunarni modul Chandrayaan-3 prošle sedmice uspješno obavio meko slijetanje na južni pol Mjeseca.

U postu su objavljene fotografije i snimak izlaska rovera Pragyana, kao i njegovih prvih pređenih metara na lunarnoj površini, ali i fotografije koje je snimio rover te podaci koje su prikupili instrumenti misije.

Prvi video rovera prikazuje kako napušta lander preko rampe i silazi na površinu Mjeseca, a tu je i video spuštanja landera na mjesto za slijetanje uz podizanje prašine.

ISRO je saopštio da je rover prešao osam metara, kao i da su aktivirana njegova dva naučna instrumenta. Objavljen je i video snimljen kamerom landera, na kojem se vidi kako rover odlazi i gotovo nestaje iz "vida" landera. Tu su i fotografije trenutka kada je rover naišao na veliki krater, zbog čega je morao da promijeni svoju putanju.

Indija je istakla da je cilj ove lunarne misije uspješno sleteti na Mjesec i pokazati da ova zemlja ima mogućnost vožnje rovera na lunarnoj površini te provoditi naučne eksperimente pomoću instrumenata postavljenih na rover i lander.

Poznato je da su lander i rover opremljeni instrumentima za različita mjerenja u lunarnom okruženju uključujući drastične promjene temperature između lunarne površine i tla ispod nje.

Indijska sonda zabilježila fascinantne podatke na Mjesecu

Indijska sonda zabilježila fascinantne podatke na Mjesecu

Indija je uspješno obavila slijetanje na južni pol Mjeseca nekoliko dana nakon što se ruski lander Luna-25 srušio na lunarnu površinu, piše Klix.

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:15 Бизнис клуб (Р)

  ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

  'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.