Jaka konkurencija

Instagram nije uspio da kopira uspjeh TikToka

  • Izvor: B92
  • 14.09.2022.19:47

Interni podaci Instagrama, koje su objavili tehnološki mediji, pokazuju da u Instagramu ne mogu biti zadovoljni sa situacijom u vezi sa njihovim konkurentom TikTokom.

Kopiranje storija sa Snepčeta pokazalo se kao veliki uspjeh za Instagram, pa su u kratkom periodu “priče” brzo osvojile ovu društvenu mrežu. Slično su pokušali da urade i kopiranjem TikToka, kada su predstavili opciju kratkih video zapisa Rils. Očekivanja su, dakle, bila velika, ali izgleda da je stvarnost ipak malo drugačija.

Naime, kako su prenijeli u Biznis Insajderu pozivajući se na interni izvještaj, u Instagramu nemaju prevelikog razloga za zadovoljstvo kada je u pitanju aktivnost korisnika na Rilsu.

Od 11 miliona kreatora na toj mreži, samo petina njih objavljuje video zapise kroz Rils svakog mjeseca, dok većina korisnika Rilsa nema neku interakciju s korisnicima. Kao jedan od problema, navodi se u izvještaju, jeste nedostatak originalnog sadržaja pa je skoro trećina sadržaja napravljena na drugim platformama i nakon toga ubačena na Instagram.

Kolika je razlika između TikToka i Rilsa najbolje govori podatak o broju sati koje korisnici svaki dan provedu gledajući video zapise. Naime, ta brojka za TikTok iznosi skoro 200 miliona sati (197,8 miliona), dok korisnici Instagrama video zapise putem Rilsa gledaju samo 17,6 miliona sati dnevno, otkrio je taj izvještaj.

Iz Instagrama su reagovali na te medijske navode i tvrde da ipak nije sve tako sivo te da je riječ o zastarjelim i u nekim slučajevima, netačnim podacima kojima se prikazuje netačno stanje za Rils.

Portparol kompanije Devi Narasiman rekla je kako im predstoji još dosta posla, ali i da su kreatori i kompanije ostvarili “obećavaju rezultate”, dok je rast monetizacije brži od očekivanog putem Rilsa.

Podsjetimo, Instagram je nedavno najavio promjene na svojoj društvenoj preko kojih bi ona trebalo da postane sličnija TikToku, s većim naglaskom na video i preporuke sadržaja nepoznatih korisnika i kreatora. Od tih promjena na kraju su, bar privremeno, ipak odustali jer su naišli na veliki otpor korisnika koji ne žele da Instagram postane kopija TikToka, piše b92.

Tagovi: