ATV

Najpopularniji četbot

Italija zabranjuje ChatGPT zbog ugrožavanja privatnosti

  • Izvor: BBC
  • 03.04.2023. 16:11

Italijanska regulativna agencija za zaštitu podataka zabrinuta je za privatnost.

Italija je postala prva zapadna zemlja koja je blokirala ČetGPT, četbota koji koristi vještačku inteligenciju za davanje odgovora.

Italijanski zvaničnici zaduženi za zaštitu podataka objasnili su ovaj potez zabrinutošću za privatnost koju može ugroziti ovaj četbot, koga je napravila američka startap kompanija OpenAI, a Majkrosoft podržao.

Regulatori kažu da će odmah zabraniti i ispitati OpenAI.

Milioni ljudi su koristili ČetGPT od njegovog pokretanja u novembru 2022.

Uradili smo intervju sa vještačkom inteligencijom: Evo šta je ChatGPT rekao za ATV

Uradili smo intervju sa vještačkom inteligencijom: Evo šta je ChatGPT rekao za ATV


Ovaj četbot može da odgovara na pitanja koristeći prirodan jezik, nalik ljudskom i može da imitira stilove pisanja koristeći arhivu interneta zaključno sa 2021.

Majkrosoft je uložio milijarde dolara u ovaj projekat i integrisali su ga u njihov pretraživač Bing u februaru 2022.

U planu je i integracija ČetGPT-a u Ofis paket.

Postojala je zabrinutost zbog potencijalnih rizika od vještačke inteligencije (AI), kao što su prijetnja po radna mjesta i širenje dezinformacija i pristrasnosti.

Ranije ove nedjelje ključne ličnosti iz svijeta tehnologije, među kojima Ilon Mask, pozvale su da se ove vrste sistema vještačke inteligencije suspenduju zbog straha da je trka u njihovom razvoju izmakla kontroli.

Italijanski regulator je rekao da neće samo blokirati OpenAI četbot, već će takođe istražiti da li je u skladu sa Opštom uredbom o zaštiti podataka (GDPR).

Microsoft planira da uloži 10 milijardi dolara u OpenAI

Microsoft planira da uloži 10 milijardi dolara u OpenAI

GDPR reguliše način na koji možemo da koristimo, obrađujemo i čuvamo lične podatke.

Nadzorni organ je 20. marta rekao da je aplikacija izvršila proboj podataka, kao što su razgovori korisnika i informacije o plaćanju.

Rečeno je da ne postoji pravni osnov da se opravda "masovno prikupljanje i skladištenje ličnih podataka u svrhu 'obuke' algoritama koji su u osnovi rada platforme".

Takođe je rečeno da, pošto ne postoji način da se proveri starost korisnika, aplikacija "izlaže maloletnike apsolutno neprikladnim odgovorima u poređenju sa stepenom njihovog razvoja i svijesti".