Нови кораци

Јутјуб захтијева од креатора да почну да означавају АИ садржај "који изгледа реалистично"

  • Извор: Телеграф
  • 20.03.2024. 13:53

Јутјуб предузима кораке како би корисници могли боље да разумију да ли је садржај који гледају створен цјелокупно или дјелимично употребом генеративне вјештачке интелигенције.

"Генеративна вјештачка интелигенција трансформише начине на које се креатори изражавају, почев од развоја идеја до експериментисања са алатима који унапређују креативни процес," наводи Јутјуб у својој недавно објављеној поруци. "Међутим, корисници све више захтијевају већу транспарентност у погледу тога да ли је садржај који гледају измијењен или је у потпуности синтетички."

Како би се повећало повјерење у ову платформу, Јутјуб уводи нови алат који захтијева од креатора да обавијесте кориснике када се садржај који изгледа реалистично (који Јутјуб дефинише као "садржај који би гледалац лако могао да помијеша са стварном особом, местом или догађајем") ствара помоћу измењених или синтетичких медија, укључујући генеративну АИ.

Огласила се

Огласила се "двојница" Кејт Мидлтон након снимка са Вилијамом

Јутјуб је навео примјере садржаја за који креатори треба да наведу да је измијењен:

Употреба сличности реалне особе: Дигитално измењивање садржаја замјена лица једне особе са другом или синтетичко генерисање гласа особе за нарацију видео записа.

Измјена снимака стварних догађаја или мјеста: На примјер, чињење да изгледа као да је стварна зграда изгорјела или измјена стварног градског пејзажа да изгледа другачије од стварности.

Генерисање реалистичних сцена: Приказивање реалистичног приказа измишљених великих догађаја, као што је торнадо који се приближава стварном граду.

Ево колико Цеца зарађује у

Ево колико Цеца зарађује у "Звездама Гранда“ - неће вам бити добро

Уколико креатор означи садржај на овај начин, информација ће бити приказана као нека врста етикете. Јутјуб је саопштио да ће за већину видео записа, ознака бити видљива у проширеном опису видеа, али за садржај који обухвата осјетљивије теме - попут здравства, вијести, избора или финансија - биће приказана директно на видеу ради веће видљивости.

Такође, Јутјуб је додао да од креатора неће захтијевати да откривају садржај "који је очигледно нереалистичан, анимиран, садржи специјалне ефекте или је генеративна АИ коришћена за помоћ у продукцији."

Поред тога, компанија у власништву Гугла навела је да креатори нису обавезни да истичу сваку употребу генеративне АИ у ширем процесу продукције. На примјер, није потребно откривати када је технологија коришћена за креирање сценарија, идеја за садржај или аутоматских титлова.

Нови етикети ће бити постепено уведени на свим Јутјуб платформама у наредним недељама.

Јутјуб је упозорио креаторе који покушају да избјегну обавезу да истакну измијењени садржај да ће у будућности "разматрати мјере спровођења за оне који константно бирају да не дијеле ове информације." Додатно је наглашено да би могли да означе садржај у случајевима када креатор није испунио овај захтјев, "посебно ако измењени или синтетички садржај може да збуни или доведе до погрешног схватања код људи."

Пратите нас и путем Вибера