ATV

Провјерите

Како да знате да ли је ваш телефон отпоран на воду

 • Извор: Агенције
 • 04.12.2023. 04:12

Сусрет већине паметних телефона с водом може да буде кобан ако не постоји ИП ознака, односно ако нису на неки начин заштићени од продора течности унутар кућишта.

Бити упућен у заштиту коју ваш телефон посједује значи да ћете знати како да се понашате што се заштите тиче и како да поступате са својим телефоном како се он не би насилно искључио и оставио вас на цједилу - ово је текст управо о томе.

Произвођачи телефона користе различите описне изразе приликом рекламирања својих производа, али између њих постоје конкретне разлике које нису увијек видљиве на први поглед, нити су лако разумљиве за већину корисника.

Како би се избјегло произвољно тумачење ових изјава, Европски комитет за електротехничку стандардизацију развио је јединствен систем који тачно открива колико је неки телефон отпоран на воду и прашину, а који се обиљежава ИП ознаком.

Шта је ИП ознака телефона

ИП ознака представља ниво заштите уређаја против чврстих и течних материја. Најчешће има два броја, гдје први број представља ниво заштите од чврстих материја као што су прашина и пијесак, док други број означава ниво заштите од течности.

Заштита од чврстих материја: Овај број означава ниво заштите од чврстих материја и он се креће од 1 до 6 (највиши ниво заштите).

Заштита од течности: Други број представља ниво заштите од течности и креће се од 0 до 9 (највиши ниво заштите).

Зашто је ИП ознака важна

Када произвођач телефона жели да добије ИП рејтинг/ознаку за свој производ, он мора бити тестиран од стране независне и сертификоване компаније. Компанија потом даје ИП рејтинг производу како би означила колико добро је заштићен од чврстих и течних материја.

Постојање ове ознаке даје могућност произвођачима да наведу горе набројане тврдње са потпуном сигурношћу да су оне истините, али уједно пружају и купцима јасно увјерење у вези са тим какав телефон купују.

Притом, власници телефона јасно знају колико је њихов телефон заштићен и могу да га користе у складу са наведеном ознаком и не излажу течностима ако је ниво заштите низак или да не брину о води ако је он висок.

Примјера ради, постоје произвођачи телефона који нуде максималну заштиту својих уређаја и који су специјализовани у домену производње чврстих и заштићених телефона. То су најчешће прилично робусни уређаји, нешто већих димензија кућишта, али то није правило.

"Мејнстрим" телефони такође могу имати ИП ознаку без обзира на то што се не ради о посебно произведеним телефонима намијењеним употреби у екстремним окружењима, него је важан степен њихове примењене заштите.

Погледајте тачно значење свих ИП ознака како бисте били сигурни да посједујете или купујете телефон са нивоом заштите који је вама потребан.

Ознака ИП заштите од чврстих материја (први број):

0 - Не постоји никакав ниво заштите,

1 - Заштита од објеката већих од 50 милиметара као што је длан руке, али не постоји заштита од намјерног контакта са дијеловима тијела,


Како да знате да је неко блокирао ваш број

Како да знате да је неко блокирао ваш број

2 - Заштита од објеката већих од 12,5 милиметара, штити од контакта прстима и објеката сличне величине,

3 - Заштита од предмета већих од 2,5 милиметара, алати и дебели каблови су укључени у овај ниво,

4 - Предмети већи од једног милиметра, укључује већину жица и шрафова,

5 - Заштита од мање количине прашине,

6 - Потпуна заштита од прашине, користи се вакуум који штити од прашине.

Ознака ИП заштите од течних материја (други број):

0 - Не постоји заштита,

1 - Вода која капље на уређај у трајању од 10 минута под углом до 90 степени,

2 - Вода која капље на уређај нагнут под углом од 15 степени у трајању од 10 минута,

3 - Прскање водом под углом до 60 степени у трајању од барем пет минута,

4 - Прскање водом из било ког правца у трајању од пет минута,


У Омарској украден аутобус, пронађен на њиви

У Омарској украден аутобус, пронађен на њиви

5 - Прскање млазом воде у трајању од три минута из било ког правца (пречник млазнице од 6,3 милиметра),

6 - Прскање јаким млазом воде у трајању од три минута из било ког правца (снажнија млазница пречника од 12,5 милиметара),

7 - Потапање у воду до дубине од једног метра у трајању од 30 минута,

8 - Потапање у воду до дубине од једног метра или дубље - дубина и дужина трајања потапања наводи произвођач, и

9 - Заштита од прскања из велике близине под високим притиском и температуром.

Сада погледајте спецификације свог телефона и потражите ИП број. Упоредите бројеве иза ИП ознаке са бројевима у овим листама и знаћете тачно колико и на шта је отпоран ваш модел.

НАПОМЕНА: Уколико ИП ознака у себи садржи "X", то значи да уређај није тестиран на материју чији број је "X" замијенио. На примјер, ИПX7 значи да се уређај може потопити у воду дубине до једног метра у трајању од 30 минута, али да отпорност на прашину и друге чврсте материје није тестирана.


Власник покушао зауставити лопове да украду ауто, они га повриједили

Власник покушао зауставити лопове да украду ауто, они га повриједили

Гаранција је најважнија!

Ипак, прочитајте Услове гаранције, посебно оно ситним словима, јер неки произвођачи и поред ИП ознаке у сервису не признају гаранцију уколико је телефон оштећен водом или неком другом течношћу, пише "Смарт Лајф".

Пратите нас и путем Вибера

 • 07:00 АТВ јутро

  АТВ јутро

 • 09:00 Серија: Превртљиво срце (Р) (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

  Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.