Evo šta utiče na zaradu

Koliko i kako se zapravo zarađuje na instagramu

  • Izvor: Blic
  • 05.08.2022.21:35

Neki influenseri i aktivni korisnici mogu zaraditi hiljade dolara za objave na Instagramu. Kao rezultat toga, poznate slavne osobe s velikim brojem pratilaca zgrabe velike poslove, dok se drugi bore za povećanje broja pratilaca, reputacije, angažmana i još mnogo toga. Ali koliko novca zapravo možete zaraditi na Instagramu i koji korisnici utiču na to?

Ne postoji jednoznačan odgovor na pitanje koliko se novca može zaraditi na Instagramu jer na visinu zarade utiče nekoliko varijabli. Neki od njih uključuju tržišnu nišu, broj pratilaca, način monetizacije, stope angažmana i kvalitetu objave, piše See Biz.

S druge strane, influenseri imaju pravo odrediti svoju cijenu. Na primjer, manje poznati influenseri s do 10.000 pratioca mogu postaviti svoje cijene na 25-50 dolara po objavi, etablirani s 30-80.000 pratioci mogu naplatiti 150-350 dolara po objavi, dok slavna osoba s preko 100.000 pratitelja može naplatiti između 1.000 USD i 500.000 dolara po objavi.

Zavisi. Mnogi smatraju da je broj pratilaca jedini faktor koji dolazi u obzir za plaćanje sponzorisanih objava i slično. Međutim, to nije istina. Tržišna niša, kvaliteta objave, reputacija i angažman pratilaca takođe su važni činioci i, jer ti faktori utiču na vidljivost proizvoda i prodaju.

Stopa angažmana je jedan faktor koji utiče na to koliko novca neko može zaraditi na Instagramu. Na temelju toga, influenseri s manje pratilaca s visokim angažmanom zarađuju više kada brendovi plaćaju na temelju njihove nivoe angažmana. Pratioci koji reaguju na visoki nivo aktivnosti influensera vjerovatnije će postati kupci u bliskoj budućnosti, a to je ono što razne kompanije traže.

Stopa angažmana na Instagramu postotak je dobijen dijeljenjem ukupnog broja lajkova i komentara s brojem objava i množenjem toga sa 100, prema Instant Famous. Visoka stopa angažmana daje potencijalnim sponzorima do znanja da pratioci slijede ili prihvataju preporuke influensera. To ih tjera u posao jer će mnogi pratioci kupiti proizvod.

Društvene mreže postale su dio svakodnevnog života ljudi. Zapravo, sedam od 10 ljudi obraća se društvenim mrežama kada odlučuje što će kupiti. Većina se na kupovinu se  odlučuje na temelju mišljenja onih kojima vjeruje. Možete zaraditi promovišući robne marke i proizvode u niši koju dobro poznajete, čak i ako nemate gomilu pratilaca.

To dovodi do pitanja: Koje su najprofitabilnije niše na Instagramu? Ljepota, moda, zdravlje, fitnes, putovanja, posao, , životni stil i luksuz trenutno su neke od najpopularnijih niša. Osim toga, postoji mnogo robnih marki u tim nišama koje pomažu u stvaranju puno sadržaja i uspješnom unovčavanju istog.

Neki influenseri poznati su na Instagramu i drugim platformama društvenih medija, kao i u svojim industrijama. Među njima su poznati sportisti, naučnici i stručnjaci iz drugih područja. Ovi pojedinci imaju izvrsnu reputaciju na internetu i van njega. Mnogi brendovi žele sarađivati s njima, čak i ako nemaju veliki broj pratioca na Instagramu, prenosi Blic.

Zbog svih ovih faktora ne postoji decidiran odgovor na pitanje koliko Instagram pratilaca vam je stvarno potrebno da počnete zarađivati u budućnosti. Međutim, možete početi zarađivati čak i s 1000 pratilaca istražujući različite izvore prihoda od sponzorisanih objava, afiliate marketinga, prodaje vlastitih proizvoda i nuđenja usluga. Broj pratilaca na Instagramu nije toliko bitan da se na ovoj platformi ne bi moglo zaraditi s visokim nivoom angažmana od 2000 vjernih pratilaca. 

  

Tagovi: