Otkriveno

Korisnici Androida dobili novo upozorenje

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 30.12.2022. 16:33

Tim naučnika sa pet američkih univerziteta, razvio je napad prisluškivanja za Android uređaje koji može omogućiti napadačima da prepoznaju pol i identitet pozivaoca, pa čak i da razaznaju privatni razgovor.

Dobra vijest je da su stručnjaci otkrili ranjivost prije nego što je bilo ko uspio da je iskoristi. Ovakav napad je prilično komplikovan da se izvede, tako da je prijetnja vjerovatno prilično mala.

Bez obzira na to, način na koji se ovaj napad sprovodi prilično se razlikuje od prethodnih hakova.

Napad koji je nazvan EarSpy, ima za cilj istraživanje novih mogućnosti prisluškivanja očitavanjem podataka senzora pokreta uzrokovanih odjekom iz zvučnika na mobilnim uređajima, pisao je "Bleeping Computer".

Iako je ova vrsta napada istražena, smatralo se da su zvučnici preslabi da generišu dovoljno vibracija za prisluškivanje. Međutim, savremeni pametni telefoni koriste moćnije stereo zvučnike u odnosu na modele od prije nekoliko godina, i proizvode mnogo bolji kvalitet zvuka i jače vibracije.

Savremeni uređaji takođe koriste osetljivije senzore pokreta i žiroskope koji mogu da zabilježe čak i najmanje rezonancije iz zvučnika, tvrde stručnjaci sa Teksas A&M Univerziteta, Instituta tehnologije Nju Džerzi, Univerziteta Templ, Univerziteta Dejtona i Rutgers Univerziteta.

Dodajte na to osjetljive senzore pokreta i žiroskope – koji se koriste za automatsko otkrivanje kada ste rotirali telefon – i oni mogu da "čuju" šta se govori u pozivima.

Dakle, oni su pronašli način da prisluškuju Android telefone preko senzora pokreta, prosto nevjerovatno.

Tagovi: