ATV

Popularna platforma

Meta pod istragom u Italiji

 • Izvor: Agencije
 • 07.04.2023. 07:53

Italijanski regulator za tržišno takmičenje izvijestio je da je pokrenuo istragu protiv Facebookovog vlasnika Mete, tvrdeći da je u pregovorima s društvom umjetnika o isplati naknada za objavu njihovih djela zloupotrijebila dominantnu poziciju na tržištu.

Italijansko društvo SIAE zastupa glumce, plesače i druge umjetnike, a s Metom je pregovaralo o dodjeli licence za korištenje njihovih autorskih djela na platformama poput Facebooka i Instagrama.

Metine platforme pregovaraju s društvima koja zastupaju umjetnike o uslovima objave njihovih djela i o isplati naknada.

Spor Mete i SIAE-a

Ugovor Mete i SIAE-a istekao je u januaru, a pregovori o njegovom produženju zapeli su i Meta je krajem marta na svojim platformama zabranila muziku izvođača koje društvo zastupa.

Muzika članova italijanskog društva više nije dostupna ni u starijim postovima.

Prema mišljenju regulatora, Meta je time iskoristila ekonomsku ovisnost SIAE-a i naštetila njegovoj konkurentnosti. Vlasti napominju da je Meta takođe spriječila muzičare SIAE-a da svoja djela plasiraju na drugim društvenim mrežama.

Američka kompanija spremna je sarađivati s italijanskim vlastima, rekao je glasnogovornik Mete, dodajući da želi postići sporazum koji bi odgovarao za obje strane, prenosi "Al Jazeera".

Tagovi:
 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa našim Robertom Dacešinom._x000D_

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.