Alternativa

Meta pravi konkurenciju Twitteru

 • Izvor: B92
 • 10.03.2023. 21:35

Meta bi u budućnosti mogla da ponudi svoju alternativu za Twitter, poput Mastodona, sudeći prema navodima IT medija.

Gigant među društvenim mrežama je, prema navodima, u ranim fazama razvoja aplikacije kodnog imena "P92".

Aplikacija će omogućiti korisnicima da objavljuju tekstualni sadržaj, a podržavaće Mastodonov protokol, pod nazivom ActivityPub.

Meta je potvrdila da je decemtralizovana društvena mreža u pripremi, a u izjavi je istaknuto: "Istražujemo samostalnu, decentralizovanu društvenu mrežu za dijeljenje tekstualnih statusa. Vjerujemo da postoji zaseban prostor gdje kreatori i javne ličnosti mogu da dijele redovan sadržaj o svojim interesovanjima".

P92 će nositi Instagramovo brendiranje, a korisnicima će biti omogućeno da se registruju i loguju sa svojim Instagram kredencijalima. S druge strane, ističe se da će dijeljenje sadržaja sa Instagrama biti minimalno.

S obzirom na to da će aplikacija biti decentralizovana, to znači da korisnici mogu da podese svoje servere i sopstvena pravila za moderaciju sadržaja.

Ukoliko podržava ActivityPub, ljudi će očekivati da nova aplikacija bude bar djelimično kompatibilna sa Mastodonom i drugim decentralizovanim servisima koji koriste taj protokol.

Za sada još uvijek nije poznato da li je Meta već počela da gradi novu aplikaciju, ili je još uvek u fazi planiranja, prenosi "b92".

Tagovi:
 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  Privilegija je znati o čemu se priča na važnim sastancima, iza zatvorenih vrata, u četiri oka.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Kriminalistička serija smeštena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina