Kompanija saopštila

Meta upozorava na špijunski softver

 • Izvor: Srpskainfo.com
 • 21.12.2022.17:14

Fejsbukova matična kompanija Meta objavila je da je tokom ove godine uklonila stotine naloga koji su povezani sa špijunskim softverom i firmama koje su dovode u vezu sa špijuniranjem.

Ove kompanije često prodaju špijunski softver vladama i drugima koji žele da prikupe informacije o korisnicima visokog profila.

Meta je upozorila da upotreba špijunskog softvera za neselektivno ciljanje ljudi, uključujući novinare i aktiviste, predstavlja stalnu prijetnju jer kompanije koje bave time neprestano prilagođavaju i mijenjaju svoje taktike.

– Naše istraživanje pretnji pokazuje da globalna industrija nadzora nastavlja da raste i neselektivno cilja ljude – uključujući novinare, aktiviste, stranke u parnici i političku opoziciju – prikupljajući obavještajne podatke, manipulišući i kompromitujući njihove uređaje i naloge širom interneta – navodi se u izvještaju Mete.

Kompanija kaže da je preduzela mjere protiv prodavaca špijunskog softvera u više zemalja, uključujući Kinu, Rusiju, Izrael i SAD. Proizvodi koje su prodavale ove firme su korišćeni za ciljanje korisnika u oko 200 zemalja širom svijeta.

Pored onemogućavanja ovih naloga, Fejsbuk je saopštio da je svoje nalaze podijelio sa nadležnim institucijama i istraživačima bezbjednosti, obavjestio o tome počinioce i upozorio korisnike koji su možda bili pogođeni.


Tagovi:
 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.