Андроид 14

На телефоне стиже опција која ће једне развеселити, а друге разбјеснити

  • Извор: АТВ
  • 29.11.2023. 19:29

Андроид 14 појачава приватност функцијом која може да вас обавијести када неко направи скриншот вашег дописивања, а неке апликације ово већ примјењују.

Њемачка апликација за куповину OTTO постала је једна од првих апликација која је усвојила ову функцију, па тако када направите скриншот у оквиру апликације, добијете обавјештење да сте "ухваћени на дјелу".

Гугл је објаснио да је Андроид 14 увео АПИ намијењен да детекцију скриншотова учини шире распрострањеном, па ће тако апликације моћи да добију обавјештење кад год се направи скриншот.

Директор Андроида упозорава на опасну ствар коју радите с телефонима

Директор Андроида упозорава на опасну ствар коју радите с телефонима

Да буде јасно - апликација зна само да сте направили снимак екрана, а не оно што је заправо било приказано у том тренутку.

Након обавјештења, програмери могу и да постану креативни у погледу онога што се даље дешава. На примјер, апликације за дописивање тако могу да обавијесте људе када неко направи снимак екрана њиховог разговора.

Како промијенити звук нотификација у Виберу за Андроид

Како промијенити звук нотификација у Виберу за Андроид

Међутим, могуће је да апликације "ухвате" скриншот направљен само помоћу дугмића (нпр. истовремено стискање волуме-уп и power-off, или слична комбинација).

Бројни телефони данас имају могућност прављења скриншотова помоћу различитих гестова, а постоје и апликације које ово раде, што су све начини да се заобиђе АПИ који прати шта се ради. За такве, ту је старији АПИ који омогућава апликацијама да блокирају скриншотове.

Андроид 14 направио проблем

Андроид 14 направио проблем


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: