Ingenuity

НАСА објавила видео летова хеликоптера на Марсу

  • 22.04.2024. 15:33

Америчка свемирска агенција НАСА објавила је видео који приказује летове њеног хеликоптера Ingenuity на Марсу.

Ово је доказ колико посла је обавила ова летјелица у протекле три године.

Видео је објавио НАСА-ина Лабораторија за млазни погон, а он приказује гдје је све путовао Ingenuity током своја 72 лета обављена на Црвеној планети. У видеу је сваки лет повезан, а укупна дужина летова коју је летјелица тешка 1,8 килограма забиљежена износи 17 километара. То је 14 пута више у односу на првобитни план, пренио је сајт space.com.

Ingenuity је на Марс стигао у утроби НАСА-иног ровера Персеверанце, који се спустио у кратер Језеро у фебруару 2021. године. Летјелица је дизајнирана као демонстрација технологије, али њен главни задатак је био да докаже могућност истраживања Марса из ваздуха упркос ријеткој атмосфери ове планете, која износи тек 1 посто у односу на густоћу атмосфере Земље.

Ingenuity је савршено обавио главну мисију током пет летова обављених у прољеће 2021. године, а након тога је кренуо у продужену мисију током које је служио као извиђач за ровер Персеверанце у његовој потрази за знаковима живота, као и током прикупљања узорака.

Продужена мисија је такође трајала много дуже него што се очекивало, међутим, Ingenuity је доживио незгоду 18. јануара, када су његови пропелери оштећени услед грубог слетања. То значи да је стационаран и да више неће летети, али није "мртав". Сада ради као временска станица и служи за тестирање технологије и прикупља податке који би могли да помогну будућим истраживачима Марса.


Прибављање тих података ускоро ће захтевати физички састанак на Црвеној планети. Ingenuity сада преноси све своје податке путем Персеверанцеа, али ровер величине аутомобила ускоро ће нестати са хоризонта те ће свог малог партнера оставити самог.

Ingenuity успјех би могао утрти пут за опсежније истраживање Марса из ваздуха у будућности. Чланови тима задуженог за мисију већ раде на дизајнирању веће и способније летјелице, која би могла да прикупља различите научне податке на Црвеној планети.

Марс није једина локација на којој НАСА жели да користити дрон. За 2028. годину је планирано лансирање летелице Драгонфлy на Сатурнов огромни мјесец Титан, који садржи језера, мора и ријеке течних угљоводиника. Драгонфлy тежак 450 кг ће "скакати" са места на мјесто на Титану, истраживаће његово окружење и процјењиваће његову настањивост.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: