Veliki napredak

Naučnici stvorili svinjsku šniclu koji je istog mirisa i ukusa kao pravo meso

 • Izvor: ATV
 • 03.02.2023.22:37

Britanski naučnici uspješno su uzgojili potpunu svinjsku šniclu u labaratoriju uz pomoć nekoliko životinjskih ćelija.

Istraživači su stvorili filet od 33 grama i tvrde da ima isti ukus i miris kao i pravo mesu.

Dok je sirovo, šnicla izgleda kao i tradicionalno meso, ali prilikom pečenja postaje hrskava.

Do sada je stvoren samo jedan odrezak, ali naučnici vjeruju da neće proći dugo vremena dok se ovakvo meso ne nađe na policama marketa.

Eksperti iz 3D Bio-Tissues gledaju da otpočnu saradnju sa proizvođačima i supermarketima kako bi svoj laboratorijski proizvod stavili na police.

Cijena još uvijek nije određena jer tehnologija i dalje nije na visokom nivou proizvodnje. 

Izvršni direktor 3DBT dr Če Konon rekao je da je apsolutno oduševljen izgledom, ukusom, aromom i teksturom "uzgojene" svinjetine i da je ovo prvi put da su u potpunosti probali proizvod.

"Naš file bez skromnosti premašio je naša očekivanja u svim aspektima, i izuzetno smo uzbuđeni zbog tehnološkog napretka koji ostvarujemo i uticaja koji bi to mogao imati na našu industriju.“

Ljudi se sve više okreću vegetarijanskoj i veganskoj ishrani jer postaju svesniji maltretiranja životinja na farmama i uticaja mesne industrije na klimatske promjene.

Kao rezultat toga, mnogi istraživači pokušavaju na različite načine da stvore zamjene za meso i mliječne proizvode koji se ne oslanjaju na životinjske proizvode.


 • 17:50 Narod priča (R)

  Pred našom kamerom, otvoriće se i ispričati priču, oni za koje ne znamo koliko u sebi nose ljubavi, istrajnosti, hrabrosti, oni koji znaju koliko je život čudnovato težak i lak, oni koji su osjetili i stradanje i ljepotu životne jednostavnosti.

 • 18:20 Serija: Slatke muke (R)

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:31 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:32 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.