ATV

Na udaru mnogi korisnici

Ne nasjedajte na ovu Facebook prevaru – možete da ostanete bez profila

 • Izvor: B92
 • 01.06.2023. 15:58

Opreza na internetu nikada dovoljno, pa korisnici uvijek moraju da paze kako ne bi kliknuli na neki pogrešan link, pa čak i ako on dolazi od njihovih prijatelja ili rodbine.

Na najpopularnijoj društvenoj mreži na svijetu vrebaju razne opasnosti pa korisnici uvek moraju da budu oprezni prilikom kliktanja na linkove, komunikacije s nepoznatim osobama, a pogotovo dogovaranjem kupovine i prodaje, i preko Facebooka i uopšte na internetu. Jedna od prevara koja je ranije bila česta, a pokazala se prilično djelotvornom odnosi se na lažne informacije o nečijoj smrti.

Takve linkovi, s naslovima poput "vidi ko je umro" ili "nećeš vjerovati ko je umro", objavljuju se kao statusi ili se šire u privatnim porukama, a kako se u njima ne spominje ko je umro, korisnici često niti ne razmišljajući kliknu na njih. Tada počinju njihovi problemi jer se na takav način šire virusi, može doći do prevare, krađe podataka i slično.

Takva prevara je ponovno aktuelna na Facebooku i trenutno su na udaru australijski korisnici, ali svakako je potrebno da budete oprezni u slučaju da slični linkovi počnu da se šire na drugim teritorijama.

Užas u banjalučkom naselju Starčevica: Pucao sebi u glavu, prevezen u UKC Srpske

Užas u banjalučkom naselju Starčevica: Pucao sebi u glavu, prevezen u UKC Srpske

Nakon što korisnici na Messengeru dobiju poruku "vidi ko je umro", moraju da kliknu na link koji vodi na stranicu na kojoj se navodi da, ako želite da pročitate vijest, potrebno je da upišete svoje korisničko ime i lozinku s Facebooka. Time ih, naravno, predajete prevarantima, a u istom trenutku korisnici koji upišu te podatke odjavljuju se s Facebooka i više nemaju pristup svom profilu. Takođe, na ovaj način dolazi i do preuzimanja malicioznog programa koji može da prati korisnike i krade njihove osjetljive podatke.

Problem zbog kojeg je ova prevara uvjerljiva jeste u tome što, nakon što neko nasijedne na nju, ista poruka se šalje preko Messengera osobama s njihove liste kontakata, pa oni neoprezniji primaoci neće ni razmišljati o potencijalnim opasnostima jer im poruke dolaze od prijatelja ili rodbine.

Ono što je potrebno da korisnici znaju je da nikada ne smiju da upisuju svoje podatke s Facebooka kako bi pročitali neku vijest koju su dobili preko linka i moraju dobro da razmisle prije nego što otvore takve linkove.

Izbjegao sudar, pa uletio u poplavljenu njivu

Izbjegao sudar, pa uletio u poplavljenu njivu

Ova pravila ne važe samo za Facebook, već i za sve servise, platforme i slično koje koristite na internetu. Oprez uvijek mora da bude prisutan, a posebno u situacijama u kojima morate da upisujete svoje lične podatke.

Tagovi:
 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa našim Robertom Dacešinom._x000D_