Научник

Никола Тесла предвидио све што се сада догађа

  • Извор: Агенције
  • 08.07.2024. 11:36

Никола Тесла, изумитељ и визионар, већ је у првој половини 20. вијека предвидио технолошке иновације које данас обликују наш свијет.

Његове идеје о будућности, изнесене у разним интервјуима и предавањима, и данас остављају без даха својом прецизношћу и далековидношћу.

Масовна комуникација и лични уређаји

Још 1926. године, Тесла је предвидио развој малих личних уређаја који ће омогућити масовну комуникацију. Рекао је: "...преко телевизије и телефоније видјећемо и чути једни друге савршено као да смо лицем у лице, упркос даљинама од хиљада километара... Човјек ће моћи носити једну у џепу прслука“.

Заштита околине

Тесла је 1935. године предвидио оснивање агенције посвећене заштити околине, што се остварило 1970. године оснивањем Америчке агенције за заштиту околине (ЕПА).

Изјавио је: "Загађење наших плажа какво данас постоји око Њујорка ће нашој дјеци и унуцима изгледати незамисливо као што се нама чини живот без водовода".

Фокус на образовање и науку

Тесла је вјеровао да ће нације у будућности више улагати у образовање и науку него у рат.

"Биће славније борити се против незнања него погинути на бојном пољу. Откриће нове научне истине биће важније од препирки дипломата," рекао је 1935. године.

Промјена улога полова

Тесла је са страхопоштовањем предвидио буђење женског интелекта, тврдећи да ће жене постати супериорне у образовању, достигнућима и вођењу.

"Ова борба људске жене ка равноправности полова завршиће се у новом полном поретку, са женом као супериорном“, изјавио је 1926. године.

Аутоматизација и роботи

Тесла је такође предвидио долазак робота који ће замијенити људски рад.

"Рјешење наших проблема не лежи у уништавању, већ у овладавању машином... Небројене активности које и данас обављају људске руке обављаће аутомати... У двадесет првом вијеку робот ће заузети мјесто робског рада," изјавио је 1935. године.

Међународна путовања и разумијевање

Тесла је вјеровао да ће летеће машине омогућити међународна путовања без горива, што ће смањити тензије између нација и раса.

"...То ће бити политички ефикасно усклађивањем међународних интереса; створиће разумијевање умјесто разлика,” рекао је 1926. године.

Бежични пренос информација

У Теслино вријеме, вијести су се преносиле путем штампаних новина, али он је предвидио будућност у којој ће се вијести достављати бежично, директно у домове.

"Моћи ћемо присуствовати и чути догађаје – инаугурацију предсједника, свјетске серије, пустош земљотреса или терор битке – баш као да смо присутни," изјавио је 1926. године.

Бежична енергија

Тесла је вјеровао да ће бежични пренос енергије револуционирати производњу и потрошњу енергије.

"Када бежични пренос енергије постане комерцијалан, транспорт и пренос ће бити револуционисани. Филмови су већ преношени бежичним путем на кратке удаљености. Касније ће удаљеност бити неограничена”, рекао је 1926. године.

Читање мисли

Тесла је такође истраживао могућност читања мисли путем рефлексије слика формираних у уму на ретини ока.

"Предмети које човјек замишља јасно би се рефлектирали на екрану како се информишу, и на тај начин би се могла прочитати свака мисао појединца. Наши умови би тада заиста били као отворене књиге“, изјавио је 1933. године.

Никола Тесла био је много више од изумитеља; био је визионар који је својим идејама обликовао свијет у којем данас живимо. Његове предикције и даље инспиришу иновације и промјене, показујући колико је далековидан био његов ум, преноси "Клик".


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: