Rim

Nova otkrića ispod Koloseuma: Pronađene grickalice gledalaca

  • Izvor: Index.hr
  • 25.11.2022.09:29

Jednogodišnja proučavanja drenažnog sistema ispod Koloseuma u Rimu otkrilo je fragmente kostiju medvjeda i velikih mačaka, vjerovatno korištenih za borbu ili kao plijen u igri lova u drevnoj rimskoj areni, rekli su arheolozi.

Ostala otkrića uključuju više od 50 bronzanih novčića iz kasnog rimskog perioda, kao i srebrni novčić iz oko 170-171. godine nove ere u spomen na 10 godina vladavine cara Marka Aurelija, dodali su u saopštenju objavljenom u četvrtak.

Sjemenke voća kao što su smokve, grožđe i dinje, kao i tragovi maslina i orašastih plodova - za koje se smatra da ukazuju na ono što su gledaoci grickali tokom predstava - takođe su pronađeni u 2.000 godina starom kamenom amfiteatru.

Studija, koja je započela u siječnju, uključivala je čišćenje oko 70 metara odvoda i kanalizacije ispod Koloseuma i smatra se da baca svjetlo na njegove kasnije godine prije nego što se prestao koristiti oko 523. godine, prenosi "Index.hr".

Alfonsina Ruso, direktorica Arheološkog parka Koloseuma, rekla je da otkrića "produbljuju naše razumijevanje iskustva i navika onih koji su dolazili na ovo mjesto tijekom dugih dana posvećenih spektaklima".

Tagovi: