Stvara se novi okean

Novo otkriće: Zemlja se cijepa - doslovno

 • Izvor: Blic
 • 14.03.2023.08:09

Naučnici su otkrili da su dva djela kopna, koji čine drugi najveći i drugi najnaseljeniji kontinent globusa, počela da se razdvajaju.

Time se otvara put za čitav novi okean da prođe kroz taj rascjep, piše "Blic".

Tako bi zemlje poput Zambije i Ugande mogle jednog dana da imaju svoje obale ukoliko kopnena masa nastavi da se razdvaja.

Prema uglednom žurnalu "Geofizička istraživačka pisma", geolozi su uspjeli da potvrde da se stvara novi okean kako se afrički kontinent cijepa na pola.

Naučnici su uspjeli da pronađu tačno mjesto na kojem se, veoma duboko pod zemljom, prvi put otvorio kontinent čija je površina više od 30 miliona kvadratnih kilometara, piše "Unilad.com".

Pukotina je smještena na granicama tri tektonske ploče koje se postepeno udaljavaju jedna od druge već neko vrijeme. Geolozi su ukazali da će ovaj kompleksni tektonski proces osloboditi mjesto za potpuno novo vodeno tijelo milionima godina od danas.

Naučnici su otkrili da je pukotina, poznata kao Istočnoafrički rov, trenutno duga oko 55 kilometara nakon što se prvi put pojavila 2005, u pustinjama Etiopije.


"Ovo je jedino mjesto na Zemlji na kojem možete da proučavate kako kontinentalni rasjed postaje okeanski", rekao je Kristofer Mur sa Univerziteta Lids.

On je uz pomoć satelitske radarske tehnologije pratio vulkansku aktivnost istočnoafričkog regiona koja se najčešće povezuje sa postepenim raspadom kontinenta.

Pukotina se nalazi na granicama afričke, arapske i somalske tektonske ploče, a posljednjih 30 miliona godina arapska ploča se polako udaljava od afričkog kontinenta

Dodatno, somalska ploča se takođe udaljava od afričke – dubeći svoj put kroz Veliku rasjednu dolinu. Istraživači su uz pomoć GPS instrumenata uspjeli da precizno izmjere ove pokrete zemlje.

"Sa GPS mjerenjem možete da izmjerite stope kretanja do nekoliko milimetara godišnje", rekao je Ken Mekdonald, pomorski geofizičar i profesor Univerzieta Kalifornija.

Kako dobijamo sve više mjerenja sa GPS-a, možemo bolje shvatiti šta se dešava. Adenski zaliv i Crveno more će preplaviti region Afar i Veliku rasjednu dolinu i postati novi okean, a taj dio istočne Afrike postaće sopstveni odvojeni mali kontinent.

Tri tektonske ploče udaljavaju se jedna od druge različitim brzinama, ali Mekdonald kaže da se arapska odvaja od afričke brzinom od 2,5 cm godišnje.

Afrička i somalska ploča odvajaju se još sporijim tempom, oko pet milimetara svake godine.

Tagovi:
 • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

 • 23:15 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.