ATV

Формира се нови океан

Огромна рупа цијепа континент на два дијела, наша планета више неће изгледати исто

 • Извор: Блиц
 • 30.09.2023. 16:32

Атлантик, Тихи, Индијски, Арктички и Јужни океан имају монопол на воденом дијелу наше планете око четири милиона година, због чега се чинило мало вјероватним да ће Земља добити нови океан. Ипак, научници су открили да је његово формирање већ у току и да ће оно поцијепати Африку на два дијела.

Истраживачи су открили да су два дијела копна, који чине други највећи и други најнасељенији континент глобуса, почела да се раздвајају, отварајући пут за читав нови океан да прође кроз тај расцеп.

Земље попут Замбије и Уганде могле би једног дана да имају своје обале уколико копнена маса настави да се раздваја. Према угледном журанту “Геофизичка истраживачка писма”, геолози су успјели да потврде да се ствара нови океан како се афрички континент цијепа на пола.

Пукотина на граници три тектонске плоче

Научници су успјели да пронађу тачно мјесто на којем се, веома дубоко под земљом, први пут отворио континент чија је површина преко 30 милиона квадратних километара.

Пукотина је смјештена на границама три тектонске плоче које се постепено удаљавају једна од друге већ неко вријеме. Геолози су указали да ће овај комплексни тектонски процес ослободити место за потпуно ново водено тијело милионима година од данас.

Научници су открили да је пукотина, позната као Источноафрички ров, тренутно дуга око 55 километара након што се први пут појавила 2005, у пустињама Етиопије.

- Ово је једино мјесто на Земљи на којем можете да проучавате како континентални расед постаје океански – рекао је Кристофер Мур са Универзитета Лидс.

Он је уз помоћ сателитске радарске технологије пратио вулканску активност источноафричког региона која се најчешће повезује са постепеним распадом континента. Пукотина се налази на границама афричке, арапске и сомалске тектонске плоче, а посљедњих 30 милиона година арапска плоча се полако удаљава од афричког континента.

Исти овакав тектонски помак виђен је прије, јер је то оно што је створило Црвено море и Аденски залив између двије повезане копнене масе.

Додатно, сомалска плоча се такође удаљава од афричке – дубећи свој пут кроз Велику раседну долину. Истраживачи су уз помоћ ГПС инструмената успјели да прецизно измјере ове покрете земље.

- Са ГПС мјерењем можете да измјерите стопе кретања до неколико милиметара годишње – рекао је Кен Мекдоналд, поморски геофизичар и професор Универзиета Калифорнија.

- Како добијамо све више мјерења са ГПС-а, можемо боље схватити шта се дешава. Аденски залив и Црвено море ће преплавити регион Афар и Велику раседну долину и постати нови океан, а тај дио источне Африке постаће сопствени одвојени мали континент.

Три тектонске плоче удаљавају се једна од друге различитим брзинама, али Мекдоналд каже да се арапска одваја од афричке брзином од 2,5 цм годишње. Афричка и сомалска плоча одвајају се још споријим темпом, око пет милиметара сваке године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 14:50 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:30 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?