Друштвена мрежа

Ове податке о корисницима прикупља ТикТок

 • 01.04.2024. 12:41

Представници ТикТока ће се у четвртак наћи пред америчким Конгресом суочени са оптужбама да платформа представља пријетњу по националну безбједност САД-а. Док компанија покушава да избјегне потенцијалну забрану, истицањем подршке коју има међу бизнисима и инфлуенсерима, поставља се питање колико корисника заиста разумије шта значи прихватање услова коришћења и политике приватности апликације.

Подаци које ТикТок прикупља у Америци обухватају имена, године, корисничка имена, адресе е-поште, лозинке, бројеве телефона, локацију, садржај порука, информације о куповинама, податке о активностима на другим сајтовима и апликацијама, имена и типове фајлова, обрасце и ритмове куцања на тастатури, ИП адресе, информације о уређају и оперативном систему, као и биометријске идентификаторе као што су отисци лица и гласа.

Стручњаци упозоравају на потенцијалне опасности које проистичу из оваквог свеобухватног прикупљања података, наводећи да ТикТок није једини, али да је начин на који ова платформа прикупља податке без преседана. Додатну забринутост изазива чињеница да се подаци чувају у САД и Сингапуру, али и повезивање са серверима у Кини, што представља велику бригу за Конгрес САД.

Занимљиво а много опасно: Једна ствар на Фејсбуку може вас коштати приватности и важних података

Занимљиво а много опасно: Једна ствар на Фејсбуку може вас коштати приватности и важних података


"Давање кључева царства" је како Еван Грир из организације "Fight for the Future" описује ниво приступа информацијама које ТикТок има. Вил Грагидо, експерт за сајбер безбједност, наглашава да прикупљени статистички, демографски подаци, преференције и контакти на платформи могу бити искоришћени у различите сврхе, укључујући дезинформације, шпијунажу и надзор.

ТикТок тврди да корисници управљају подацима које апликација сакупља, ослањајући се на пристанак дат кроз услове коришћења. Ипак, поставља се питање колико корисника стварно проналази вријеме и пажњу да прочита цијелу политику приватности прије него што пристане на њене услове, с обзиром на то да их мами континуирани ток забавних видео садржаја.

- Изглед може да вара - додаје Грагидо, упозоравајући на потенцијалне ризике које апликације попут ТикТока могу носити - од ширења дезинформација до отварања врата за шпијунске активности и надзор, чиме се ТикТок може доживети као савремени Тројански коњ у дигиталном свијету, пише "Fox Business".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Центар дана

 • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.