Kembridž

Pogledajte kako je izgledala tinejdžerka umrla prije 1.300 godina

 • Извор: Индекс
 • 21.06.2023. 13:50

Rekonstrukcijom lica otkriveno je kako je izgledala djevojka koja je umrla prije više od 1.300 godina.

Njen kostur pronađen je 2012. godine pokopan na drvenom krevetu, s krstom od zlata i granata na grudima u Trampingtonu u Velikoj Britaniji.

Arheolog i stručnjak za anglosaksonski period dr Sam Lusi kaže da je navikla na ljude bez lica, pa je bilo zaista lijepo vidjeti kako je zapravo izgledala.

Forenzičar Hju Morison stvorio je model pomoću mjerenja lobanje mlade žene i podataka o dubini tkiva za žene bijele rase, piše "BBC".

"Njeno lijevo oko bilo je nešto niže, oko pola centimetra, od desnog oka - to bi se za života prilično primijetilo", rekao je Morison.

Kad se preselila u Englesku, jela je manje mesa

Nova specijalistička analiza kostiju i zuba tinejdžerke iz 7. vijeka otkrila je više o njenom kratkom životu. Rođena je u blizini Alpa, vjerovatno u južnoj Njemačkoj, i preselila se u ravničarske močvare Kembridžšajru u nekom trenutku nakon što je navršila sedam godina.

Osim toga, njena se prehrana promijenila kada je došla u Englesku.


Trešnje koštaju i do 14 KM, neki trgovci prodavali i na komad

Trešnje koštaju i do 14 KM, neki trgovci prodavali i na komad

Dr Lusi je rekla:

"Sada znamo da je udio proteina pao, što sugeriše da je jela više mesa i mliječnih proizvoda dok je bila u južnoj Njemačkoj nego po dolasku u Trampington".

Studije Univerziteta "Cambridge" objavljene prošle godine otkrile su da su anglosaksonski kraljevi uglavnom bili vegetarijanci prije nego što su se Vikinzi naselili. Istraživači su već iz prethodne analize znali da je djevojka prije smrti bolovala od nepoznate bolesti.

"Bila je prilično bolesna"

Dr Sam Ledžet, koja je pomogla provesti izotopsku analizu Univerziteta "Cambridge" prije nego što se preselila na Univerzitet "Edinburgh", rekla je sljedeće:

"Vjerovatno je bila prilično bolesna, prevalila je dug put do nekog potpuno nepoznatog mjesta - čak je i hrana bila drugačija - mora da je bilo zastrašujuće".

Ukop je jedan od samo 18 takvih ukopa otkrivenih do sada u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok krst od zlata i granata ukazuje na njeno hrišćanstvo - i njeno aristokratsko ili kraljevsko porijeklo.

Dr Lusi je rekla da istraživanje evropskih ukopa u krevetima sugeriše kretanje male grupe mladih žena više klase iz planinskog područja u kontinentalnoj Evropi u regiju Kembridža u trećoj četvrtini sedmog vijeka.


Medvjed ušao u kuću i pojeo krmenadle

Medvjed ušao u kuću i pojeo krmenadle

Žena je mogla stići kao nevjesta ili se pridružiti samostanu poput obližnje opatije Eli, pa je stoga bila dio "panevropske mreže elitnih žena koje su bile snažno uključene u ranu Crkvu".

"Ona je prekrasan primjer oživljavanja prošlosti", rekla je dr Lusi.

Artefekti pronađeni uz grob, uključujući "Trampingtonški krst" i ukrasno uzglavlje grobnog kreveta biće prikazani na izložbi koja se bavi tragovima mjesta gdje su ljudi živjeli, radili i umirali kroz hiljade godina u Kembridžšajru.

Ostale značajke uključuju nalaze keramike i tekstila s farme Mast i kopču remena od slonovače mladog fratra pronađenu na groblju avgustinskog samostana u Kembridžu.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Центар дана

 • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.