ATV

"Приоритет је безбједност"

Постигнут споразум: Највеће свјетске силе се сложиле!

 • 29.11.2023. 17:32

Нови међународни споразум необвезујућег карактера представља заједнички напор у обликовању одговорног развоја и примјене АИ технологија у свијету.

Сједињене Државе, Велика Британија и више од десет других нација договориле су свеобухватан међународни споразум за заштиту вјештачке интелигенције (АИ) од злоупотребе.

Укупно 18 земаља, укључујући Њемачку, Италију и Сингапур, представило је документ на 20 страница у којем се истиче потреба да системи вјештачке интелигенције буду направљени безбједни по дизајну, дајући приоритет безбједности у њиховом развоју и имплементацији.

Јутјуб креће у обрачун са садржајем вјештачке интелигенције

Јутјуб креће у обрачун са садржајем вјештачке интелигенције

Споразум, иако необвезујући, наглашава кључне препоруке попут праћења злоупотребе система вјештачке интелигенције, заштите података од шпијунирања и провјере добављача софтвера. Џен Истерли, директорка Агенције за сајбер безбједност и безбједност инфраструктуре САД-а, истакла је важност давања приоритета безбједности током фазе дизајна система вјештачке интелигенције.

"Ово је први пут да смо видјели потврду да те могућности не би требало да се односе само на кул функције и како брзо можемо да их пласирамо на тржиште", појаснила је Истерли.

Приоритет је безбједност, а не брзо пласирање на тржиште

Смјернице се баве забринутошћу због спријечавања тога да технологија вјештачке интелигенције падне у погрешне руке, а предлаже праксе попут спровођења безбједносних тестирања прије објављивања нових АИ модела. Смјернице ипак не улазе у спорна питања у вези с одговарајућом употребом вјештачке интелигенције или етичким разматрањима о прикупљању података за увјежбавање модела вјештачке интелигенције.

Иако је глобална заједница покренула разне иницијативе за обликовање развоја вјештачке интелигенције, многима недостају значајни механизми спровођења. Споразум одражава растућу свијест о утицају вјештачке интелигенције на индустрију и друштво, признајући потребу за давањем приоритета безбједности над убрзаним приступом тржишту.

Усред растуће забринутости о могућим негативним посљедицама вјештачке интелигенције, укључујући пријетње демократским процесима и премјештање радних мјеста, земље попут Европе предузеле су кораке у регулисању вјештачке интелигенције. Француска, Њемачка и Италија постигле су консензус о регулисању основних модела вјештачке интелигенције "обвезном саморегулацијом помоћу кодекса понашања".

Маск: Вјештачка интелигенција би могла да остави све људе без посла

Маск: Вјештачка интелигенција би могла да остави све људе без посла

Упркос напорима администрације америчког предсједника Џоа Бајдена у заговарању регулисања вјештачке интелигенције, подијељени Конгрес САД-а постигао је тек ограничен напредак. У октобру је Бијела кућа оњавила извршни налог с циљем ублажавања ризика од вјештачке интелигенције за потрошаче, раднике и мањине уз истовремено јачање националне безбједности.

Пратите нас и путем Вибера

 • 09:00 Серија: Превртљиво срце (Р)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:45 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:00 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

  Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина