Novi standardi

Prijete im ogromne kazne: EU uvodi velike promjene Guglu, Fejsbuku i Tviteru

  • Izvor: avaz
  • 05.07.2022.16:55

Europarlamentarci su na plenarnoj sjednici prihvatili nove standarde za pravednije digitalno tržište i sigurniji digitalni prostor za korisnike, sadržane u Aktu o digitalnim uslugama i Aktu o digitalnim tržištima kojima se regulišu internetske platforme.

Prema Aktu o digitalnim uslugama, koji je na konačnom glasanju usvojen s 539 glasova za, 54 protiv i 30 suzdržanih, internetske platforme, poput društvenih mreža i onlajn tržnica, moraće poduzeti mjere za zaštitu svojih korisnika od nezakonitog sadržaja i roba.

– Moramo paziti da ne dođe do negativnih posljedica za maloljetnike, za svu djecu, da se ljude potiče na kupnju na nedozvoljeni način. Digitalno okruženje treba biti sigurnije i to je ono što ćemo uspostaviti. Platforme trebaju korisnicima dati više informacija – rekla je, socijaldemokratkinja Kristel Šaldemose tokom rasprave u ponedjeljak.

Strože obveze za velike platforme

Vrlo velike internetske platforme i usluge biće podložne strožim obvezama, razmjerno rizicima koje predstavljaju za društvo. Velike tehnološke kompanije moraće transparentnije poslovati, djelovati protiv širenja dezinformacija, nezakonitih sadržaja, suzbijati negativne učinke na temeljna prava i biti predmet nezavisnih revizija.

– Najveće platforme moraju svoje algoritme učiniti transparentnima. Ako algoritmi upućuju na nezakoniti sadržaj, na dezinformacije ili teorije zavjere, možemo reagovati zato što je to nešto što za nas može imati negativne posljedice. Stoga algoritmi trebaju biti dostupni institucijama, vladama, nadležnim tijelima kako bismo uistinu mogli pratiti situaciju – dodala je Šaldemose.

Prijete im ogromnim kaznama

Ako budu kršili nova pravila biće novčano kažnjeni iznosom do najviše 10 odsto njegova ukupnog prometa na svjetskoj razini u prethodnoj finansijskoj godini ili do najviše 20 odsto u slučaju ponovnog kršenja pravila, piše Avaz.

Nakon što ih Vijeće službeno usvoji, oba akta biće objavljena u Službenom listu EU i stupiti na snagu 20 dana nakon objave, saopštio je Evropski parlament.


Tagovi: