ATV

Asteroid bi mogao da udari u zemlju

Prijetnja iz svemira: Naučnici otkrili datum mogućeg udara, NASA radi na rješenju

  • Izvor: Agencije
  • 18.09.2023. 12:58

Naučnici su otkrili tačan datum kada bi asteroid mogao da udari u površinu Zemlje snagom od 22 atomske bombe, a naučnici iz Nase sada rade na tome da skrenu putanju.

Svemirska stijena, nazvana Beni, prođe pored naše planete svakih šest godina, ali naučnici smatraju da bismo mogli biti na putu sudara sa asteroidom 24. septembra 2182. godine.

Dok je potencijalni datum sudnjeg dana daleko, Nasa već naporno radi na preusmjeravanju asteroida i nalazi se u "završnoj fazi" misije.

Prije sedam godina agencija je poslala svemirsku letjelicu do asteroida da prikupi uzorke, nadajući se da će im informacije koje su prikupile pomoći da spriječe eventualno katastrofalan nalet.

Uzorci iz Benija konačno bi trebalo da stignu na Zemlju ove nedjelje, a stići će u pustinju u Juti u nedjelju (24. septembra) – tačno 159 godina prije mogućeg udara.

Rič Berns, menadžer projekta za OSIRIS-RЕk u Nasinom centru za svemirske letove Godard u Grinbeltu u Merilendu, rekao je za Sandej Telegraf: „Sada smo u završnoj fazi ovog sedmogodišnjeg putovanja, i osećam se kao posljednjih nekoliko milja maratona, sa spojem emocija poput ponosa i radosti koji koegzistiraju sa odlučnim fokusom da se trka završi dobro."

Iako bi potencijalni uticaj mogao zvučati zabrinjavajuće, šanse za razorni udar su samo jedan prema 2.700.

Asteroid je širok oko trećinu milje, dok je asteroid koji je izazvao izumiranje dinosaurusa bio širok oko šest milja - oko 20 puta veće širine od "Benija".

To znači da nadolazeća stena nije dovoljno velika da izazove izumiranje širom svijeta – ali Nasa računa da bi, ako bi se srušila na Zemlju, stvorila krater veličine oko šest milja i izazvala pustoš oko 600 milja u svim pravcima.

Uzorci koji su trenutno na putu ka Zemlji trebalo bi da pomognu istraživačima da rasvetle zabrinjavajući asteroid, pri čemu će fragmenti biti ispaljeni prema Zemlji iz svemirske letjelice OSIRIS-RЕk u kapsuli veličine frižidera.

Letelica nosi oko 250 g kamenitog materijala prikupljenog sa "Benijeve" površine 2020. godine.

Kapsula bi trebalo da uđe u Zemljinu atmosferu 24. septembra, jureći ka površini planete brzinom od skoro 28.000 milja na sat.

Takođe se očekuje da će dostići temperaturu dvostruko veću od temperature lave.

Međutim, pre nego što udari, padobrani će biti poslati da uspore letelicu na samo 11 milja na sat, omogućavajući kapsuli da bezbedno sleti na poligon za testiranje i obuku Ministarstva odbrane u Juti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: