Istraživači

Pronađeni tragovi najstarijeg obroka u fosilu starom 550 miliona godina

  • Izvor: RTS
  • 24.11.2022.21:10

Ostaci životinje iz posljednjeg perioda proterozoika sadrže jedinjenja koja sugerišu da je imala crijeva i hranila se bakterijama i algama sa dna okeana. Drevne prehrambene navike najstarijih životinja na Zemlji, koje su živjele prije više od 550 miliona godina, otkrio je međunarodni tim istraživača.

Naučnici koji su analizirali drevne fosile edijakarijumske biote, oblika života koji su postojali prije između 538,8 i 635 miliona godina, kažu da oni predstavljaju najraniji dokaz hrane koju su konzumirale životinje.

Fosilni ostaci stvorenja nalik pužu poznatih pod imenom Kimberella sadrže jedinjenja koja sugerišu da su jeli alge i bakterije sa dna okeana.

To nije baš obilan obrok, ali jeste znak da je životinja imala usta i crijeva i da je varila hranu na isti način na koji to funkcioniše kod nekih savremenih beskičmenjaka.

Koautor studije objavljene u časopisu Current Biology, profesor Johen Broks, sa Australijskog nacionalnog univerziteta, rekao je da su fosili iz edijakarijuma, to jest posljednjeg perioda proterozoika, među najvažnijim fosilima u evoluciji jer je to prvi put da je „život postao veliki“: „Oni su najstariji veliki fosili koje možete vidjeti svojim očima“.

Kimberella, simetrično stvorenje koje je moglo da se kreće, bila je napredna životinja za svoje vrijeme, sugerišu istraživači.

"Imati creva je veoma moderno. Sunđeri, korali i meduze (na primjer), nemaju normalna crijeva koja prolaze kroz cijelo tijelo. Mogli smo da vidimo da je probavni trakt ove prastare životinje bio u stanju da aktivno preuzme molekul masti holesterola i odbaci druge molekule koje nije želio“, objašnjava Broks.

Analizirajući fosile druge životinjske vrste (Dickinsonia), stručni tim otkrio je da je ovo drugo stvorenje manje napredno - bez usta i crijeva.

Broks je opisao ovu životinju kao rebrasti otirač koji se nalazi svuda po morskom dnu. Prema njegovim riječima, jedinke su rasle do 140 santimetara dužine i upijale hranu kroz kožu.

Fosile je 2018. sakupio vodeći autor studije, dr Ilja Bobrovski iz Njemačkog istraživačkog centra za geonauke "Potsdam“, sa litica u blizini Belog mora, na sjeverozapadu Rusije.

Isti istraživači utvrdili su ranije da je Dickinsonia potvrđeno najstariji životinjski fosil, koji datira prije oko 550 miliona godina.

Prošle godine, studija objavljena u časopisu Nature sugerisala je da šare nalik mreži u uzorcima stijena od prije 890 miliona godina podsjećaju na mreže modernih sunđera, na osnovu čega bi se moglo zaključiti da su najraniji oblici života oko 300 miliona godina stariji nego što se vjerovalo.

Ovaj zaključak izazvao je oštru debatu među stručnjacima.

Broks je istakao da nova studija sugeriše da je edijakarijumska biota (skup svih oblika života koji su bili prisutni na Zemlji tokom edijakarijuma) „već sadržala neka od stvorenja koja su dovela do razvoja modernih životinja“, piše RTS.

(Foto: wikipedia)

Tagovi: