Darko Borojević

“Prošla godina bila najtoplija od kako se prate klimatske promjene”

 • Izvor: RTRS
 • 23.03.2023. 08:42

Danas se obilježava Svjetski dan meteorologije, posvećen unapređenju nacionalnih hidrometeoroloških službi za praćenje i prognoziranje klime i uticaja klimatskih promjena na zdravlje ljudi, prirodne resurse i privredu.

Posljednjih decenija hemijski sastav atmosfere i kvalitet voda brzo se mijenja pod uticajem ljudi, zbog čega je došlo do narušavanja prirodne ravnoteže u globalnom klimatskom sistemu.

Sve veća ranjivost na klimatske promjene uslovila je potrebu unapređenja nacionalnih hidrometeoroloških službi u cilju obezbjeđivanja uspješnijeg praćenja i prognoziranja klime. Konvencija o osnivanju Svjetske meteorološke organizacije, stupila je na snagu 23. marta 1950. godine, zbog čega je ovaj datum izabran za Svjetski dan meteorologije.

Direktor Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Darko Borojević rekao je da je prošla godina bila najtoplija od kako se prate klimatske promjene.

“Poplave iz 2014.godine su nas upozorile nas na manjkavosti i od tada konstantno napredujemo”, dodao je Borojević za RTRS.

Istakao je da je savremena tehnologija omogućila da se se dobije kvalitetnija prognoza vremena.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija:Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.