Uspjeh naučnika

Robot sličan Terminatoru se pretvara u tečnost da bi izašao iz kaveza, a zatim se regeneriše

  • Извор: АТВ
  • 25.01.2023. 22:37

U filmu iz 1991. 'Terminator 2: Sudnji dan' T-1000 se pretvara u tečnost da hoda kroz metalne šipke, a ova naučno-fantastična scena je ponovo kreirana u robotu iz stvarnog svijeta.

Snimak robota koji mijenja oblik prikazuje ga zarobljenog u kavezu, kako se topi, a zatim klizi kroz rešetke gdje se spolja reformiše.

Istraživači predvođeni Kineskim univerzitetom u Hong Kongu stvorili su novi materijal za pomeranje faze ugradnjom magnetnih čestica u galijum, metal sa veoma niskom tačkom topljenja od 85 stepeni Farenhajta.

Iako tim ne vidi inovaciju koja prijeti čovječanstvu kao u filmu o Terminatoru, oni predviđaju uklanjanje stranih predmeta iz tijela ili isporuku lijekova na zahtjev.

Osim što mogu da mijenjaju oblik, inženjeri kažu da su njihovi roboti magnetni i da takođe mogu da provode struju.

Roboti su testirani na stazama s preprekama mobilnosti i transformacije oblika.

Vođa tima, doktor Čengfeng Pan, objasnio je da tamo gdje su tradicionalni roboti tvrdog tijela i kruti, 'meki' roboti imaju suprotan problem; fleksibilni su, ali slabi, a njihove pokrete je teško kontrolisati.

„Pružanje mogućnosti robotima da prelaze između tečnog i čvrstog stanja daje im više funkcionalnosti“, rekao je Pan.

Viši autor, profesor Karmel Majidi, mašinski inženjer na Univerzitetu Karnegi Melon, u Kanadi, rekao je: „Magnetne čestice ovdje imaju dvije uloge.

„Jedan je da oni čine da materijal reaguje na naizmjenično magnetno polje, tako da možete, putem indukcije, zagrijati materijal i izazvati promjenu faze.

„Ali magnetne čestice takođe daju robotima mobilnost i sposobnost da se kreću kao odgovor na magnetno polje.“

On je objasnio da je proces u suprotnosti sa postojećim materijalima koji pomjeraju fazu i koji se oslanjaju na toplotne topove, električne struje ili druge spoljne izvore toplote da bi izazvali transformaciju čvrstog u tečnost.

Profesor Majidi kaže da se novi materijal takođe može pohvaliti "ekstremno tečnom" tečnom fazom u poređenju sa drugim materijalima koji menjaju fazu, čije su "tečne" faze znatno viskoznije.

Prije nego što je istražio potencijalne primjene, tim je testirao mobilnost i snagu materijala u različitim scenarijima.

Uz pomoć magnetnog polja, roboti su preskakali jarke, penjali se na zidove i čak se dijelili na pola da bi kooperativno pomerali druge objekte prije nego što su se ponovo spojili.

„Sada guramo ovaj materijalni sistem na praktičnije načine da riješimo neke veoma specifične medicinske i inženjerske probleme“, rekao je Pan.

Tim je takođe koristio robote za uklanjanje stranog predmeta iz modela želuca i za isporuku lijekova na zahtjev u isti stomak.

Inovacija bi takođe mogla da funkcioniše kao pametni roboti za lemljenje za sklapanje i popravku bežičnih kola i kao univerzalni mehanički 'šraf' za sklapanje dijelova u teško dostupnim prostorima.

Profesor Majidi je dodao: „Budući rad bi trebao dodatno istražiti kako se ovi roboti mogu koristiti u biomedicinskom kontekstu.

„Ono što pokazujemo su samo jednokratne demonstracije, dokazi koncepta, ali će biti potrebno mnogo više studija da bi se udubilo u to kako bi se ovo zapravo moglo koristiti za isporuku lijekova ili za uklanjanje stranih predmeta.“

Тагови: