Moskva

Rusija žestoko kaznila Google zbog Youtubea

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 19.07.2022.10:10

Rusija je kaznila Google sa skoro 365 miliona dolara (21,1 milijardu rubalja) zbog toga što nije izbrisao video snimke na YouTubeu koji su u suprotnosti sa zakonima zemlje, kako je ranije prenio "Reuters".

U prevedenom saopštenju za štampu, ruski regulator za komunikacije Roskomnadzor navodi da YouTube nije poštovao naređenja da ukloni "zabranjeni sadržaj", koji uključuje video snimke "koji promovišu ekstremizam i terorizam", kao i navodno lažne informacije o ratu u Ukrajini.

U martu je Roskomnadzor zaprijetio da će kazniti Google zbog njegovog neuspjeha da ukloni "ilegalne" video snimke sa YouTubea, navodeći da će kazna početi od 8 miliona rubalja (94.675 dolara u to vrijeme), uz mogućnost da se popne na 20 procenata Google-ovog godišnjeg prihoda.

Kazna od 21,1 milijardu rubalja je dobar dio Googleovog godišnjeg prometa u zemlji, ali nije jasno da li će Google zaista platiti kaznu.

Google je najavio svoje planove da obustavi svoje rusko poslovanje u maju, navodeći da su vlasti zaplijenile njihovu imovinu u zemlji i da bi bilo "neodrživo" da filijala ostane funkcionalna. Ruska filijala tehnološkog giganta zvanično je podnijela zahtjev za bankrot prošlog mjeseca.

Rusija i Google su se i u prošlosti svađali. Prošlog decembra, Rusija je kaznila Google sa 100 miliona dolara jer, opet, nije izbrisao zabranjeni sadržaj, ali su stvari eskalirale nakon početka rata u Ukrajini.

Kao i mnoge druge tehnološke kompanije, Google je "odsjekao" ruske mušterije iz raznih usluga, pauzirao je prodaju reklama, demonetizovao YouTube kanale u vlasništvu ruskih medija koje podržava država i zabranio pristup tim kanalima.

Tagovi: