Uz pomoć malvera

Ruski hakeri ukrali više od 50 miliona lozinki

 • Izvor: B92
 • 27.11.2022.21:05

34 ruske hakerske grupe ukrale su najmanje 50 miliona lozinki tokom prvih sedam mjeseci 2022. godine uz pomoć malvera koji kradu informacije, kao što su RedLine i Racoon.

Ukradene lozinke su uglavnom lozinke Steam i Roblox naloga, lozinke za Amazon i PayPal naloge, ali i informacije o plaćanjima i kripto novčanicima.

Pored lozinki, ove grupe su ukrale 2,11 milijardi kolačića, 113.204 kripto novčanika i 103.150 platnih kartica. Grupama se rukovodi preko Telegrama.

Tržišna vrijednost ukradenih podataka se procjenjuje na oko 5,8 miliona dolara, navodi se u izvještaju Group-IB, firme za sajber-bezbjednost sa sjedištem u Singapuru.

Većina žrtava nalazi se u SAD, a slijede Brazil, Indija, Njemačka, Indonezija, Filipini, Francuska, Turska, Vijetnam i Italija. Ukupno, više od 890.000 uređaja u 111 zemalja je zaraženo tokom navedenog vremenskog perioda.

Group-IB je saopštila da je nekoliko grupa učestvovalo u operaciji Classiscam.

Ove grupe, koje su aktivne na Telegramu i imaju oko 200 članova u prosjeku, su hijerarhijski ustrojene, i sastoje se od administratora i radnika, pri čemu su ovi drugi odgovorni za distribuciju malvera.

Do infekcija dolazi na lažnim veb sajtovima koji služe kao mamci a koji izgledaju kao sajtovi poznatih kompanija. Žrtve se na taj način namamljuju da preuzmu zlonamjerne fajlove. Linkovi za takve veb sajtove su ugrađeni u YouTube video recenzije za popularne igre i lutrije na društvenim mrežama.

"Administratori obično daju radnicima RedLine i Racoon u zamjenu za dio ukradenih podataka ili novca", saopštila je kompanija.

"Neke grupe koriste tri malvera u isto vrijeme, dok druge imaju samo jedan", dodaje se.

Nakon uspješne infekcije, sajber kriminalci prodaju ukradene informacije na mračnom vebu.

Group-IB ističe ključnu ulogu koju Telegram igra u omogućavanju niza kriminalnih aktivnosti, uključujući i to da se koristi za najavu ažuriranja proizvoda, pružanje korisničke podrške i eksfiltraciju podataka sa kompromitovanih uređaja.

"Popularnost šema koje uključuju malvere koji kradu podatke može se objasniti niskom ulaznom barijerom", objašnjava Group-IB.

"Početnici ne moraju da imaju napredno tehničko znanje jer je proces potpuno automatizovan i jedini zadatak radnika je da napravi fajl sa malverom u Telegram botu i usmjeri saobraćaj na njega".

Tagovi:
 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Serija: Crna svadba

  Prva regionalna horor-serija upoznaće vas s vlaškom magijom i mističnim običajima.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 22:30 Film: Slatka Virdžinija (12+)

  Neobično prijateljstvo dva čovjeka nasilne naravi pokrenuće talas nasilja.

 • 02:00 Noćni program

  Noćni program