Krivično djelo

Sajber kriminal u porastu, prevara preko mreže izazov

  • Izvor: Tanjug
  • 22.06.2022.12:01

Sajber kriminal je krivično djelo koje je svake godine u porastu, pokazao je izvještaj o sajber kriminalu u Austriji za prošlu godinu.

U Austriji je prošle godine prijavljeno oko 46.000 slučaja sajber kriminala, što je rast od 29 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Istovremeno raste i stopa rasvjetljavanja te vrste kriminala, koja je prošle godine iznosila 37 odsto, što je rast od 3,4 procenata.

Ukupno gledano, uspjesi su ipak ostvareni, naglasio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner.

On je istakao da su najveći izazovi za policiju ekstremizam, krijumčarenje ljudi, ali i sajber kriminal.

Najčešći oblik sajber kriminala je prevara preko interneta, što čini gotovo polovinu svih prijavljenih slučajeva.

Ta vrsta kriminala je porasla podstaknuta promjenom navika kupovine tokom pandemije, jer se roba sve češće kupuje preko interneta.

Klasičan oblik prevare, prema njegovim riječima, je da naručena roba ne bude isporučena, što čini 20 odsto prijavljenih krivičnih djela sajber kriminala.

Prevara preko interneta postala je masovni fenomen koji opterećuje resurse policije, kazao je Manuel Šeršer zamjenik direktora Savezne kriminalističke službe.

On je istakao da je u toj oblasti prijavljeno 22.440 krivičnih djela, što je rast od 19,5 odsto.

Porast broja sajber napada, prema informacijama policije, dodatno je povećana od početka rata u Ukrajini.

Prošle godine ta vrsta krivičnog djela porasla je za 19,9 odsto.

Ove godine prijavljeno je mnogo sajber napada, a najbolji primjer je majski napad na vladu pokrajine Koruške, zbog čega je pokrajinska administracija bila blokirana.

Najčešće mete, međutim, su mala i srednja preduzeća, koja imaju često lošu zaštitu.

"Nikada do sada nije bila tako visoka vjerovatnoća da budete digitalno napadnuti kao što je bila 2021. ", naglasio je državni sekretar za finansije Florijan Turski ističući da će ta vjerovatnoća sve više rasti.

On je ukazao da je cilj da sva fizička i pravna lica u Austriji u budućnosti mogu koristiti šanse digitalizacije, ali i bolje procijeniti opasnosti interneta.

Kao reakcija na digitalizaciju kriminala je Ministarstvo unutrašnjih poslova već preduzelo niz mjera, rekao je ministar Karner, i s tim u vezi, naveo Centar za borbu protiv sajber kraja, koje je nazvao Sajber Kobre.

Ovaj centar ima već 130 službenika koji se bore protiv sajber kriminala.

Tagovi: