ATV

Šefovi tehnoloških divova

Sastali se Mask, Gejts i Zakerberg!

  • 14.09.2023. 07:54

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask kaže da je postoji "sveoošti konsenzus" o potrebi za regulacijom vještačke inteligencije nakon što su se šefovi tehnoloških divova okupili u Vašingtonu kako bi raspravljali o vještačkoj inteligenciji.

Sastanku su prisustvali i Mark Zakerberg iz Mete i Googleov šef Sundar Pilai. Microsoftov bivši i sadašnji šefovi uprave, Bil Gejts i Satja Nadela, takođe su bili prisutni.

Putin: Ilon Mask je

Putin: Ilon Mask je "izuzetna ličnost"

Jučerašnji sastanak s američkim zakonodavcima održan je iza zatvorenih vrata. Sastanak je sazvao vođa većine u Senatu Čak Šumer, a pozvani su bili šefovi tehnoloških divova, ali i zagovornici građanskih prava.

Moć i prednosti vještačke inteligencije, ali i potencijalne opasnosti, predmet je velikog zanimanja naučnika širom svijeta. U maju je Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-ja, kompanije koja stoji iza ChatGPT-a, svjedočio pred odborom američkog Senata, opisujući potencijalne zamke nove tehnologije.

Ilon Mask spriječio ukrajinski napad na rusku flotu?

Ilon Mask spriječio ukrajinski napad na rusku flotu?

- Mislim da ako ova tehnologija pođe po zlu, može poći jako po zlu... želimo biti jasni kad govorimo o tome - rekao je Altman.

- Želimo sarađivati ​​s vladom kako bismo spriječili da se to dogodi - rekao je.

Koje su opasnosti?

Postoji strah da bi AI tehnologija mogla dovesti do masovnih otpuštanja, opštih prevara, ali i učiniti dezinformacije uvjerljivijima nego ikad.

Vještačka inteligencija može da ukrade vašu šifru slušajući kako je kucate na tastaturi

Vještačka inteligencija može da ukrade vašu šifru slušajući kako je kucate na tastaturi

Kompanije s vještačkom inteligencijom takođe su došle na udar kritika zbog obučavanja svojih modela na podacima preuzetima s interneta bez dopuštenja ili plaćanja osobama koje su stvorile te podatke.

- Mislim da bi trebalo uspostaviti regulatorno tijelo za nadzor vještačke inteligencije kako bi se osiguralo da ona ne predstavlja opasnost za javnost - rekao je Mask u aprilu za BBC.

"Treba na sudija za AI"

Na jučerašnjem sastanku u srijedu rekao je da želi svojevrsnog "sudiju" za vještačku inteligenciju. 

- Mislim da ćemo vjerovatno vidjeti da se nešto događa. Ne znam u kojem vremenskom okviru ili tačno kako će se to manifestovati - rekao je novinarima nakon sastanka.

Kako vještačka inteligencija vidi ljude iz BiH, Srbije i Hrvatske - VIDEO

Kako vještačka inteligencija vidi ljude iz BiH, Srbije i Hrvatske - VIDEO

Zakerberg je rekao da bi se Kongres "trebao pozabaviti ​​s umjetnom inteligencijom kako bi podržao inovacije, ali i mjere zaštite". Dodao je kako je "bolje da standard postavljaju američke kompanije koje mogu sarađivati ​​s našom vladom na oblikovanju ovih modela o važnim pitanjima".

Republikanski senator Majk Raunds rekao je da će Kongresu trebati vremena da djeluje. 

Gigant sprema AppleGPT veštačku inteligenciju

Gigant sprema AppleGPT veštačku inteligenciju

- Jesmo li spremni napisati zakon? Apsolutno nismo - rekao je Raunds.

- Nismo još u toj tački.

Demokratski senator Kori Buker rekao je da su se svi učesnici složili da "vlada ima regulatornu ulogu", ali da će izrada zakona biti izazovna.

Pratite nas i putem Vibera