Više opcija

Šta se dešava s Facebook profilima nakon smrti korisnika

  • Извор: Кликс
  • 12.10.2021. 08:32

Facebook ima 2,9 milijardi korisnika širom svijeta, a logično je da postoji određeni broj profila koji su postali neaktivni nakon smrti osobe.

Jeste li znali da možete odabrati šta će se dogoditi s vašim profilom nakon što umrete?

Postoji nekoliko opcija koje su vezane za održavanje profila kada dođe do smrtnog slučaja. Ukoliko niko ne obavijesti kompaniju Facebook da osoba više nije živa, neće biti uvedena bilo kakva vrsta promjene.

Član porodice ili prijatelj može zatražiti da profil bude "memorisan". Ovo znači da on postaje "zamrznut", ali da ga drugi mogu pronaći putem pretrage. Ukoliko postoji odabrana kontakt osoba, imaće ograničen pristup profilu.


Možete odabrati da vaš profil bude izbrisan u slučaju smrti. Porodica ili neko drugi takođe može zatražiti brisanje. Korisnik tokom života može nekome dati svoju lozinku kako bi ta osoba mogla nastaviti objavljivati postove. Osim što zvuči morbidno, ovo predstavlja kršenje Facebookovih pravila.

Kao što ste vjerovatno pretpostavili, većina korisnika se odlučuje za brisanje profila. Na drugom mjestu je opcija "memorisanja". Međutim, imajte na umu da obje opcije zahtijevaju od rodbine i poznanika da pošalju potvrdu o smrti.

To može biti punomoć, izvod iz matične knjige rođenih, oporuka ili pismo namjere za kupovinu nekretnine. Postoji i jednostavnija varijanta: skenirajte ili fotografišite smrtni list i pošaljite zahtjev za brisanje profila.

Facebooku će trebati otprilike 90 dana da izbriše sve što je pokojnik objavio. Poruke koje je slao ljudima koji se nalaze na njegovoj listi prijatelja ne mogu biti u potpunosti obrisane, već zauvijek ostaju u njihovoj arhivi.

Šta je legacy contact

"Legacy contact" je neko koga je korisnik Facebooka ovlastio da upravlja njegovim "memorisanim" profilom nakon što umre. Odnosno, to je naslijeđena kontakt osoba. Svako može odabrati legacy contact.

Ta osoba može:

promijeniti fotografiju profila

promijeniti naslovnu fotografiju

pinovati ili "zakačiti" post o uspomeni na vrh profila (tribute post)

odlučivati o tome ko može vidjeti i objavljivati tribute postove na profilu

brisati tribute postove koje smatra neprimjerenim

zatražiti brisanje profila

pregledati sve objave (ali ne i privatne poruke) bez obzira na sigurnosne postavke

preuzeti kopiju podataka na Facebooku (ukoliko odaberete ovu opciju).

Ona ne može:

prijaviti se na vaš profil

brisati ili mijenjati postove, fotografije i ostale stvari koje ste podijelili

pročitati privatne poruke

brisati prijatelje ili dodati nove

dodati novi legacy contact

Kako odabrati ili izbrisati legacy contact ili profil


Legacy contact možete odabrati na sljedeći način:

Settings & Privacy

Settings

Account ownership and control

Memorialisation settings

Choose legacy contact

U svakom trenutku možete promijeniti legacy contact ili ga izbrisati. Pod memorialisation settings isto tako možete zatražiti brisanje profila u slučaju smrti. 

Napomena: Neko će i dalje morati obavijestiti Facebook da ste preminuli i poslati potvrdu o smrti, što smo ranije spomenuli.

Svrha "memorisanog" profila je virtualno okupljanje porodice i prijatelja te dijeljenje uspomena o preminulom. Iznad imena i prezimena piše "remembering" ("sjećanje na"). Uzimajući u obzir to da u modernom dobu sve manje ljudi čita osmrtnice u novinama, ovakav vid sjećanja će ih vjerovatno zamijeniti u budućnosti.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1993 (16+)

    ''Серија: 1993 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм