Да ли сте размишљали?

Шта се догоди када изаберете опцију "ја нисам робот"

  • Извор: Б92
  • 21.03.2024. 02:00

​Сигурно сте до сада кликнули на дугме којим потврђујете да нисте робот, и нисте много размишљали о томе шта се дешава у међувремену док вам се одобрава пролаз на неки сајт.

Ова безбједносна мјера зове се CAPTHA (енг. Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart), и када кажете да "нисте робот" то није само прост клик на кућицу.

Када штиклирате ову опцију, сајт на који желите да одете добија приступ вашој интернет историји како би одлучио да ли сте права особа или не.

Ако сте, на примјер, гледали Јутјуб или сте твитовали нешто прије клика на "ја нисам робот" дугме, то значи да сте права особа. 

У суштини, у питању је начин на који Гугл провјерава да ли сте вјештачка интелигенција или не - признаћемо да јесте мало "језиво", нарочито кад знамо да могу да прате и анализирају чак и начин на који помјерате стрелицу преко екрана.

Ако добијете још један задатак (да кликнете на хидранте, моторе или нешто треће), то значи да машина још није сигурна да ли сте права особа или не.

Пратите нас и путем Вибера