Смјернице

Стручњаци препоручују забрану коришћења мобилног телефона дјеци млађој од 13 година

 • Извор: Танјуг
 • 01.05.2024. 17:04

Стручњаци из Француске препоручују смјернице за коришћење паметних телефона.

Дјеца не би требало да користе паметне телефоне прије навршене 13. године и требало би им забранити приступ конвенционалним друштвеним медијима попут ТикТока, Инстаграма и Снепчета све до навршене 18. године, наводи се у експертском извјештају који је наручио предсједник Француске Емануел Макрон.

Макрон је затражио да експерти предложе смјернице за коришћење паметних телефона у дјечијој популацији желећи да предузме одлучне кораке у ограничавању њихове изложености негативном утицају ове технологије, преноси лондонски Гардијан.

Међутим, за сада није јасно како би након објављивања овог извјештаја француска влада даље могла да поступа.

Предсједник Макрон је у јануару ове године најавио да су у Француској "могуће забране и ограничења".

У извјештају је наведено да би дјеца требало да буду заштићена од "стратешког приступа индустрије технологије усмјереног на зараду, који покушава да зароби пажњу дјеце, користећи све облике когнитивних могућности како би их везала за екране, контролисала их, поново ангажовала и уновчила".

Дјеца постају "роба" на новом технолошком тржишту, наводи се у извјештају и  додаје: "Желимо да индустрија зна да видимо шта раде и нећемо им дозволити да прођу некажњено".

Студија коју су спроводили научници и стручњаци током три мјесеца, а коју су водили неуролог Серван Мутон и Амин Бењамина, шефица психијатрије на одјељењу за болести зависности у болници Пол-Брус, предочава да дјеца млађа од три године не би требало да буду изложена видео екранима, укључујући и телевизију и да ниједно дијете не би требало да има телефон прије навршених 13 година.

Пратите нас и путем Вибера

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.