ATV

Предности

Тајни код стиже на WhatsApp: Ево шта то значи за кориснике

  • Извор: Агенције
  • 05.12.2023. 04:00

WhatsApp је данас постао незаобилазан комуникацијски алат за дописивање и разговоре с пријатељима и родбином, али и комуникацију у бројним групама.

Како би ти разговори остали приватни, корисници могу закључати апликацију како би јој се могло приступити само уписивањем ПИН-а телефона или кориштењем биометрије.

Заштита корисника

Но дио корисника свој ПИН понекад дијели с партнерима, д‌јецом/родитељима или неким другим особама од повјерења тако да и они могу приступити WhatsApp-u и, ако желе, сазнати с ким се власници телефона дописују, као и све о чему пишу. Мета је већ представила неке опције с којима жели додатно заштитити своје кориснике па су тако раније ове године представили тзв. закључане разговоре. Такви разговори нестају с главног екрана на којем се налази попис особа с којима се корисници дописују и премјештају се у посебан фолдер закључаних разговора.

Разговори се могу закључати на два начина. Ако се мало дуже држи прст на поруци те је, у опцијама које се тада прикажу, потребно одабрати закључане разговоре, односно кликом на детаље о контакту или групи с којом комуницирате и унутар тих понуђених опција потребно је одабрати ону за закључавање разговора.

Иако је корисна, та опција ипак није савршена и не пружа потпуну заштиту приватности за кориснике чији ПИН знају и друге особе. Наиме, како је за приступ таквим закључаним разговорима потребно користили биометрију или ПИН, тако ће особе које знају ваш ПИН моћи приступити тим разговорима.

Такође, иако се датотека закључаних разговора не налази одмах на насловници, довољно је само повући прстом према доље и она ће се појавити у врху тако да ће све особе које знају ПИН директно с екрана на којем су главне поруке моћи приступити тој датотеци и разговорима у њој. WhatsApp је зато представио нову опцију која омогућује још већу заштиту разговора тако да им могу приступити само и искључиво власници телефона.

Закључати разговор

Опција је већ доступна неким корисницима, док ће свима на WhatsApp-u бити доступна током сљедећих мјесеци. Путем нове опције моћи ће се закључати разговори, но корисници ће за такве разговоре моћи одредити посебан тајни код. То неће требати бити само бројке, већ и знакови па чак и смајлићи. Такви разговори неће бити видљиви нити међу постојећим закључаним разговорима, већ ће им се приступити тако да се тајни код упише директно у претраживачку траку.

Захваљујући овој опцији, корисници ће разговоре за које не желе да им неко приступи, па чак ни особе које су им најближе и знају њихов ПИН, моћи задржати само за себе, у потпуној тајности.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: