Istraživanje

Trudnice koje piju više kafe imaju nižu djecu

 • Izvor: RTS
 • 03.11.2022.14:58

Trudnice sa višim, pa čak i umjerenim, nivoom kofeina tokom prvog trimestra trudnoće rađale su djecu koja su u prosjeku bila niža od onih čije su majke imale manje kofeina u krvi.

To su zaključci istraživanja koje je sproveo američki Nacionalni institut za zdravlje, čiji su stručnjaci analizirali podatke dva prethodna dugotrajna istraživanja, koja su pratila trudnice i zdravstveno stanje njihove djece do osme godine.

U okviru ovih studija majkama su mjereni nivoi kofeina i paraksantina (nusproizvod kofeina) prikupljeni u prvom trimestru. Onda su upoređene visine i težine djece.

Djeca majki koje su imale nizak nivo unosa kofeina bila su prosječno viša od djece čije su majke unosile više kofeina.

Razlika u visini već je bila očigledna do četvrte godine, a povećavala se do osme. Prosječna razlika iznosila je od 1,5 do 2,2 centimentra.

Važno je naglasiti da je odnos između kofeina i visine kod djece primijećen i u slučajevima trudnica koje su unosile srednje doze od oko 50 miligrama dnevno, znatno niže od 200 miligrama kolika je dnevna preporuka Američkog koledža akušera i ginekologa.

Nalazi istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu JAMA (Journal of the American Medical Assosiation).

Stručnjaci kažu da postoji veoma logično biološko objašnjenje za ovakav efekat.

Kofein može da prolazi kroz placentu i stigne do fetusa, a niti placenta niti fetus ne proizvode enzime koji omogućavaju odraslim osobama da razlože kofein, što znači da će se kofein akumulirati u fetalnom tkivu.

Odatle bi kofein mogao da djeluje na hormone koji regulišu rast, navode autori.  

(RTS)

Tagovi:
 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Emisija: Cirilica, R

  Emisija: Cirilica, R

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Serija: Slatke muke (R)

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 17:50 Slike iz niskih zemalja

  Slike iz niskih zemalja