Društvena platforma

Tviter obmanuo američke regulatore "Lažno tvrdili da imaju bezbjednosni plan"

  • Izvor: Tanjug
  • 24.08.2022.12:11

Tviter je obmanuo američke savezne regulatore u vezi sa sistemom njegove odbrane od hakera i neželjene pošte, izjavio je uzbunjivač, Pieter Zatko, bivši šef sektora za bezbjednost te društvene mreže.

Zatko, poznat i kao haker pod nadimkom “Madž” (Mudge-mulj), naveo je u optužbi na 84 stranice da je Tviter lažno tvrdio da ima solidan bezbjednosni plan, prema dokumentima koje su prenijeli kongresni istražitelji, izvještava Rojters.

Akcije Tvitera su na zatvaranju Vol Strita u utorak pale za 7,3 odsto na 39,86 dolara.

Prema tvrdnjama Zatka, Tviter je dao prioritet rastu broja korisnika nad smanjenjem neželjene pošte, pri čemu su se rukovodioci kvalifikovali da dobiju pojedinačne bonuse od čak 10 miliona dolara za povećanje broja dnevnih korisnika, a ništa konkretno za smanjenje neželjene pošte.

Iz Tvitera su ove optužbe nazvali „lažnom pričom“.

Ovaj društveni medij vodi na sudu bitku protiv Ilona Maska, nakon što je najbogatiji čovjek na svijetu i šef “Tesle” pokušao da se povuče iz sporazuma o kupovini Tvitera za 44 milijarde dolara. Mask je kao razlog zbog kog je odustao naveo da Tviter nije dostavio tačne podatke o broju botova, odnosno lažnih naloga na mreži, i o neželjenoj pošti (spam).

Tviter i Mask su podnijeli uzajamne tužbe, pri čemu su rukovodioci društvene mreže zatražili od sudije suda u Delaveru da naloži Masku da zaključi posao. Suđenje je zakazano za 17. oktobar.

Zatko je optužbe protiv Tvitera dostavio prošlog mjeseca američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti (SEC) i Ministarstvu pravde, kao i Federalnoj komisiji za trgovinu (FTC). Njegova žalba je poslata i kongresnim odborima.

"Razmatramo ove tvrdnje koje su objavljene, a ono što smo do sada vidjeli je lažna priča koja je prožeta nedosljednostima i netačnostima", napisao je glavni izvršni direktor Tvitera Parag Agraval u poruci zaposlenima.

Vodeći republikanac u Pravosudnom odboru Senata, Čak Grasli, rekao je da su Zatkove optužbe izazvale ozbiljnu zabrinutost za nacionalnu bezbijednost i privatnost i da treba da bude istražene.

"Zamislite tehnološku platformu koja prikuplja ogromne količine podataka korisnika, kombinujte to sa onim što se čini kao nevjerovatno slaba bezbjednosna infrastruktura i dodajte tome strane državne aktere s agendom – imate recept za katastrofu“, rekao je on.

Federalna komisija za trgovinu je odbio da komentariše optužbe. Portparol Komiteta za obavještajne poslove Senata izjavio je da je primio žalbu i da je zakazao sastanak na kojem će se razgovarati o tim navodima.

Tviterov stvarni regulator ni rizik leži u tome da li dokumentovane činjenice pokazuju „svjesno ili bezobzirno dovođenje u zabludu“ investitora ili regulatora, rekao je Hauard Fišer, partner u advokatskoj kancelariji “Mouzis&Singer” i bivši advokat SEC.