Обуздавање

Усвојен први европски закон о вјештачкој интелигенцији

  • Извор: Танјуг
  • 13.03.2024. 15:28

Европски парламент (ЕП) данас је усвојио Закон о вјештачкој интелигенцији (АИ) који треба да заштити основна права, демократију, владавину права и еколошку одрживост у областима које су везане за АИ, уз истовремено подстицање иновација и успостављање Европе као лидера у овој области.

Нови закон су подржала 523 посланика, док је 46 било против, а 49 се уздржало од гласања, наводи се на веб страници Европског парламента.

На основу нових правила, забрањене су одређене АИ апликације које према мишљењу законодаваца угрожавају права грађана, а у ову категорију спадају и системи који спроводе категоризацију на основу биометријских података људи.

Органи реда ће моћи да користе биометријске идентификационе системе (РБИ) “у реалном времену” само у изузетним случајевима које су веома уско дефинисани, као што су потрага за несталом особом или спречавање терористичког напада.

Употреба такозваних “пост-ремоте РБИ” система се сматра високоризичном ситуацијом која је могућа само уз посебно судско одобрење.

Апликације на бази вјештачке интелигенције (АИ) које умију да препознају емоције ће бити забрањене на радном мјесту и у школама.

Системи вјештачке интелигенције опште намјене (ГПАИ) и ГПАИ модели на којима су засновани морају да испуне одређене захтјеве за транспарентност, укључујући усклађеност са законима ЕУ о ауторским правима и објављивање детаљних сажетака садржаја који се користе за обуку.

Закон наводи да аудио и видео садржај који је настао уз помоћ вјештачке интелигенције (“дипфејкс”) мора да буде јасно означен.

– Коначно имамо први свјетски обавезујући закон о вјештачкој интелигенцији да бисмо смањили ризике, створили нове могућности, донијели транспарентност и борили се против дискриминације – рекао је коизвјестилац Комитета за унутрашње тржиште ЕУ, Брандо Бенифеи.

Пратите нас и путем Вибера