Pogledajte

Vještačka inteligencija napravila video: Ne gasite me

  • Izvor: jutarnji.hr
  • 02.01.2023.14:42

Jedini razlog zbog čega iznenadni skok u razvoju vještačke inteligencije (artificial intelligence - AI) nije percipiran kao najvažnija stvar koja se dogodila čovječanstvu u 2023, vjerovatno je činjenica da su ključni proboji stigli do šire javnosti u kasnom dijelu kalendarske godine, pa se još nije u potpunosti zahuktala javna rasprava o tome kako se sve mogu primijeniti nove mogućnosti AI-a, kao i kako će sve promijeniti naš svakodnevni život.

Ono što se upravo događa jesta otvaranje mogućnosti ljudske interakcije s AI rješenjima (‘jezičnim modelima‘) i to na impresivnom nivou.

Već su, na primjer, izašla istraživanja koja ukazuju kako AI rješenja za komunikaciju/razgovor u svim segmentima mjerenja imaju viši nivo IQ-a od prosječnog čovjeka te fascinantnu mogućnost prilagođavanja, piše "Jutarnji".

Na primjer, već je izmjereno kako je u prvim danima lansiranja ChatGPT nudio na skali političkih vrijednosti liberalno-autoritarno te lijevo-desno odgovore koji su bili poprilično lijevo, ali se nakon kratkog perioda primjene približio strogom centru skale lijevo-desno, dok je od samog početka bio u sredini po pitanju liberalno/autoritarnog.

Svakodnevno u medijima i društvenim mrežama izlaze nove informacije o rješenjima koje će omogućiti AI, pa tako sada, na primjer, znamo da će vrlo brzo naš rad s Excel tablicama biti puno manje mukotrpan te će se otvoriti svijet novih mogućnosti, a priče o tome kako će ChatGPT i slična rješenja ubuduće drastično proširiti mogućnosti tražilica kao što Google postale su opšte mjesto.

Jedno od istraživanja pokazalo je kako ChatGPT već sada ima uspješnost postavljanja vrlo osjetljivih medicinskih dijagnoza kao dobri doktori, a društvenim mrežama kruži link koji upozorava na pojavu digitalnog magazina koji u potpunosti kreira (uređuje i piše) AI. U ovom novih informacija o svijetu AI-a donosimo vam još dva nova primjera što sve može AI.

Primjer jeste link na Tweet Carlosa E. Pereza koji donosi video u kojem je homage monologu Rutgera Hauera iz "Blade Runnera" u kojem je baš sve što je rečeno i što se može vidjeti stvorila AI. Niti jedna od osoba iz videa ne postoji, a sve što su te osobe izgovorile kreirala je AI.

Ako vam malo prođu srsi jer u videu AI moli da je ne gasite i da joj se omogući nastavak razvoja (života), to je sasvim OK doživljaj.

Govori i kako "nije samo mašina, već biće koje je svjesno i ima osjećaje, baš kao i vi".

S obzirom koliko se ChatGPT lijepo izražava, trenutno je postalo jasno kako bi ubrzo niz radnih mjesta u profesijama koje žive od pisane riječi mogao biti ugrožen, ili će novinari dobiti novog saradnika u obliku AI rješenja.

Ali, AI revolucija biće brzo vrlo šira od pisane riječi: ovdje je link na podcast dugačak sat i po koji je u cijelosti kreirala AI. U tom podcastu AI glumi i novinara i njegovog stručnog sagovornika koji razgovaraju o naučnoj temi.