Vještačku inteligenciju naučili da "gleda" kroz zidove

  • 31.08.2020.07:27

Stručnjaci iz Simferopolja su u okviru foruma "Snažne ideje za novo vrijeme" predstavili projekat mašinskog vida koji može da prepozna predmete kroz zidove, kišu i maglu.

Forum "Snažne ideje za novo vrijeme" se održava u Parku nauke i umjetnosti "Sirius" u Sočiju, a organizatori su Agencija za za strateške inicijative i Fond "Roskongres".

"Stručnjaci iz Simferopolja su na sekciji "Nove ideje za biznis" predstavili projekat mašinskog vida, koji se zasniva na principima radio optike s upotrebom vještačkih neuronskih mreža. Eksperti smatraju da je ova ideja perspektivna, jer je tehnologija već spremna: 2021. godine vještačka inteligencija izlazi na tržište, već postoji porudžbina unaprijed", prenosi Fond "Roskongres".

Prepoznavanje predmeta na 300 metara

Projekat je dobio naziv EMIIA (izvedeno od "elektromagnetno zračenje" i "vještačka inteligencija"), može da prepoznaje predmete kroz zidove, maglu i kišu, kao i u mraku. Domet prepoznavanja na otvorenom iznosi 300 metara.

Sistem vidi situaciju na putu zahvaljujući Doplerovom efektu: radio-talas se mijenja prilikom kretanja objekta, a antena fiksira promjenu dužina i frekvencija, prenoseći podatke neuronskoj mreži.

"Vještačka inteligencija prepoznaje sve moguće učesnike koji su u pokretu i one koji se nalaze u zonama pored puta: ljude, automobile, životinje. Takođe postoji mogućnost da se izračuna brzina objekta, njegove koordinate i pravac kretanja", navedeno je u saopštenju.

Tvorci ovog sistema ističu da vještačka inteligencija može zamijeniti više od 30 odsto senzora i sredstava navigacije. Ako sistem otkrije predmet u opasnoj blizini automobila, on šalje vozaču zvučni signal.

"EMIIA omogućava bespilotnim vozilima da mnogo brže i preciznije prepoznaju objekat, značaju povećaju bezbjednost i pređu na nivo autonomije od četiri-pet", rekao je generalni direktor EMIIA Vladimir Starostin.

Autori ovog sistema planiraju da već krajem 2021. godine ili početkom 2022. u prodavnice aplikacija dodaju uslugu koju mogu koristiti vozači i drugi programeri.

(Sputniknews.com)