Šta se dešava

Zašto neke aplikacije nestaju iz Gugl prodavnice?

  • Izvor: B92
  • 18.11.2021.02:02

Od problema sa pravilima prodavnice do odluke samih programera - ovo su razlozi zašto su neke od vaših aplikacija odjednom postale nedostupne za preuzimanje u sklopu Guglove službene softverske prodavnice.

Jeste li ikad krenuli u potragu za nekom aplikacijom na Plej Storu, samo da biste shvatili kako je - nema. Ne brinite, nije do vas - aplikacije za Android se povlače s tržišta zbog nekoliko različitih razloga.

Najbezazleniji i prilično čest razlog zašto aplikacije nestaju iz Plej prodavnice su programeri koji ih povlače. Razlozi za to mogu se kretati od neisplativosti aplikacije do ličnih razloga.

Na primjer, virusna igra Flapi Brd postala je toliko zarazna da se programer osjećao krivim i izvukao je iz Plej prodavnice. Tvorac Dag Ngujen je navodno zarađivao 50.000 dolara dnevno samo na reklamama i vremenom je razvio probleme sa spavanjem. Povukao je aplikaciju, rekao je, jer je dizajnirana da se igra nekoliko minuta u dahu - nešto što je malo ko uradio.

Zloupotreba dozvola na Androidu

Svakoj aplikaciji koju imate na telefonu potrebna je neka vrsta dozvole za rad - ali za neke je potrebno više. Ako koristite Android, aplikacije će vas pitati da li traže pristup nečemu poput kamere, mikrofona ili kontakata. Svi ovi zahtjevi mogu biti potpuno legitimni i, ako je aplikacija "fer", potpuno smisleni - aplikacija za fotografije treba da traži pristup fotografijama i tako dalje.

Neki, međutim, nisu potpuno iskreni. Dizajnirani su da prikupljaju vaše podatke, snimaju zvuk, upućuju pozive i druge invazivne zadatke koje ne biste očekivali od njih.

Nažalost, neki zlonamerni programeri ciljaju korisnike koji slijepo prihvataju ove dozvole. Zato je Google uklonio gomilu aplikacija jer zloupotrebljavaju dozvole platforme i traže od korisnika previše informacija, objašnjava Makeuseof.

Kršenje autorskih prava

Ako pretražujete u Gugl Plej prodavnici termin "Mario", iznenadićete se koliko aplikacija ne dolazi od Nintenda – malo njih, ako ih uopšte ima, koristi brend popularnog vodoinstalatera uz dozvolu. Takva kršenja obično uključuju korišćenje grafike ili muzike iz druge aplikacije, ali idu toliko daleko do mehanike same igre, imena brenda ili popularnih likova.

Vrlo je vjerovatno da će većina ovih aplikacija naškoditi bilo kome. Međutim, kao što to obično biva (naročito u slučaju Nintenda), kompanije će se u nekom trenutku uključiti u programere koji koriste njihovu intelektualnu svojinu bez eksplicitne dozvole. Ovo se u većini slučajeva završava uklanjanjem aplikacije iz prodavnice. Državna regulacija

Drugi razlog zašto aplikacije nestaju iz Play prodavnice je prinuda državnih organa. Pravila se, naravno, razlikuju od države do države – američka vlada može, na primjer, da zahtijeva povlačenje aplikacije koja dolazi iz bilo kog dijela svijeta.

Primjeri takve regulative uključuju zabranu pornografije u Kini, australijsku zabranu aplikacija za kockanje i tako dalje, piše tportal.hr.

Gugl Plej Protekt

Gugl Plej Protekt je usluga koja nastoji da zaštiti korisnike od zlonamernih aplikacija dostupnih u Gugl Plej prodavnici. Prije nego što preuzmete aplikaciju, GPP će je skenirati i provjeriti da li je opasna. Usluga će vas takođe upozoriti ako ste instalirali aplikacije koje krše Google smjernice o neželjenom softveru. Primjeri takvih kršenja uključuju obećanje nečega što neće biti obezbijeđeno, pokušaj ubjeđivanja korisnika da instalira druge aplikacije, prikupljanje i prenos korisničkih podataka bez znanja korisnika i tako dalje.

Ako Gugl Plej zaštita prepozna takvu aplikaciju, izbrisaće je iz Plej prodavnice. Ovaj sistem, iako koristan, nikako nije savršen, što znači da ćete i dalje moći da "pokupite" zlonamjerni softver na Androidu, ako ne obratite pažnju na ono što instalirate. 


Tagovi: