Srpski istoričar

Antić: Nacionalni interes iznad svih drugih interesa srpskog naroda

  • Извор: СРНА
  • 07.11.2022. 22:07

Zbog pritisaka sa kojima se suočava srpski narod nacionalni interes treba staviti iznad svih drugih interesa, poručio je večeras iz Bijeljine srpski istoričar Dejan Antić.

Kao dugogodišnji prijatelj bijeljinskog odbora Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva "Prosvjete", Antić je na svečanoj akademiji posvećenoj pjesniku Filipu Višnjiću istakao da je Višnjić današnjim Srbima ostavio zavjet kako se treba boriti za svoju državnost, slobodu, čast i nacionalno dostojanstvo.

- Neprijatelj ne prašta slobodarski duh, zato je srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen potpunom ukidanju kolektivnog i individualnog prava i svakodnevnoj fizičkoj i psihičkoj torturi, dok se Republici Srpsko otimaju suverenitet i dejtonska ovlašćenja sa ciljem centralizacije BiH, što bi značilo nestanak srpskog naroda, jer je samo Srpska garant opstanka Srba zapadno od reke Drine - rekao je Antić.

On je pozvao Srbe da njeguju sabornost, da se okupljaju i čuvaju nacionalni identitet.

U besjedi o Višnjiću pisac rodom iz Bijeljine Milivoje Mlađenović je naveo da je riječ o velikoj i izuzetno bitnoj fuguri za srpsku nacionalnu kulturu, pjesniku sa kojim počinje odvajanje kolektivnog pjevača i formiranje individualnog pjevača, ocjenjujući da je on nukleus romantičarskog pjesnika.

- Višnjić nije imao očinjega vida, a video je mnogo dalje i više nego što su videli njegovi savremenici, a često, bojim se, i naši savremenici - rekao je Mlađenović.

Protođakon Bojan Čečar je na svečanoj akademiji upozorio da i ovaj vijek prijeti zulumom na svjetskom nivou, navodeći da današnje dahije pokušavaju jednu vrstu digitalnog zuluma nad cijelim svijetom, da sve kontrolišu i da svime vladaju, ne samo ljudima, nego i ljudskim dušama.

On je pozvao Srbe da uče od velikana iz svoje prošlosti, da budu osviješćeni i čuvaju slobodu i slobodarski duh srpskog naroda.

Čečar je istakao da je cijelo djelo Višnjića promocija i govorenje o slobodi i o oslobođenju srpskog naroda.

Svečana akademija je centralni događaj četvorodnevne kulturne manifestacije "Višnjićevi dani" u Bijeljini na kojoj su u Centru za kulturu "Semberija" nastupili Hor "Srbadija", glumci Gradskog pozorišta "Semberija" i učenici bijeljinske Gimnazije "Filip Višnjić".

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)