Beograd

Banjalučki hor "Aleksandar Nevski" na humanitarnom koncertu za Siriju

  • Извор: СРНА
  • 22.02.2023. 20:55

Hor "Aleksandar Nevski" iz Banjaluke nastupio je večeras u Ruskom domu u Beogradu na humanitarnom koncertu za žrtve razornog zemljotresa u Siriji.

Koncertu, na kojem je u prepunoj sali Ruskog doma nastupila i djevojčica Pavlina Radovanović iz Orahovca sa Kosmeta, prisustvovali su i ambasador Sirije u Srbiji Basem Džaman Aga, predstavnici Ambasade Rusije u Beogradu i savjetnik za kulturu u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji Borislav Maksimović.

Na ulazu u koncertnu salu zvanice i publika su ostavljali dobrovoljne novčane priloge koji će biti proslijeđeni Ambasadi Sirije u Beogradu i preusmjereni za pomoć desetinama hiljada unesrećenih u zemljotresu u Siriji, koji zbog međunarodnih sankcija ne dobijaju gotovo nikakvu pomoć iz inostranstva.

Umjetnički rukovodilac banjalučkog hora "Aleksandar Nevski" Lazar Radoja izjavio je Srni uoči nastupa da mu je drago što je ansambl uveličao večerašnji humanitarni događaj, na koji je dugo čekao.

Prema njegovim riječima, hor je na nastup u Ruskom domu u Beogradu zbog situacije, u vezi sa sukobom u Ukrajini, čekao duže od 12 mjeseci i praktično je bio spriječen da gostuje prošle godine.

"Ovo je prvi u nizu koncerata `Nevskog` ove godine i jako nam je važno što se održava u Ruskom domu jer smo mi potekli iz Ruskog kulturnog centra `Ruski mir` u Banjaluci i jako nam je važno da koncert bude održan upravo ovdje", objasnio je Radoja.

Pavlina Radovanović istakla je da se rado odazvala pozivu organizatora, pogotovo što već duže vrijeme nastupa na humanitarnim koncertima, izvodeći srpske i ruske tradicionalne i duhovne pjesme.

"Nadam se da će pomoć koja će večeras biti prikupljena dobro doći onima kojima je potrebna", rekla je Pavlina.

Dolazak banjalučkog hora u Beograd podržali su kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i kompanija "Nestro petrol".

Hor "Aleksandar Nevski" već 10 godina predstavlja važnu kariku u povezivanju kulturu srpskog i ruskog naroda. Na repertoaru ovog hora su duhovne pjesme, kao i ruske klasične i savremene melodije.

Večerašnji nastup "Nevskog" organizovan je u saradnji sa Ruskom humanitarnom misijom na Balkanu.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић