Књижевник

Бањалука: Преминуо Сретен Вујковић

  • Извор: СРНА
  • 03.01.2024. 12:28

Сретен Вујковић, књижевник, есејиста и пјесник, преминуо је у Бањалуци након кратке и тешке болести у 82. години.

Вујковић је био први директор Републичког педагошког завода Републике Српске, дугогодишњи предсједник Удружења књижевника Републике Српске, те добитник Кочићеве награде 1998. године.

Он је био иницијатор и оснивач Ђурђевданског дјечјег фестивала, а имао је заслуга за увођење вјеронауке као предмета у основним школама бањалучке регије.

Сретен Вујковић је рођен 13. фебруара 1942. године у Марићкој код Приједора. Учитељску школу завршио је у Бањалуци, а након тога дипломирао је на Филозофском факултету у Загребу 1973. године.

По завршеним студијима радио је као средњошколски професор српског језика и књижевности у Грачаници код Добоја и Пољопривредној школи у Бањалуци.

Сретен Вујковић објавио је више од двадесет књига поезије, међу којима се издвајају "Сан о срећи", "Варљиво време" и "Бањалучке песме".

Добитник је бројних награда и признања за свој рад међу којима се издвајају златна значка Културно-просвјетне заједнице Србије, књижевна награда "Петар Кочић" за књигу "Сан о срећи", награда за књижевну критику "Змајевих дјечијих игара", награда за сонетни вијенац "Ратковићевих сусрета", те награда за сонетни вијенац "Зов Петра Кочића".

Сахрана Сретена Вујковића биће обављена сутра у 13.00 часова на градском гробљу Побрђе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: