Академик

Бећковић: Орден Српске велика част и велико признање

  • Извор: СРНА
  • 12.01.2024. 08:57

Академик Матија Бећковић рекао је да му је Република Српска указала велику част и велико признање додјељивањем Ордена са златним вијенцем поводом Дана Републике и поручио да је заједничко обиљежавање празника, укључујући 9. јануар, сасвим природно јер "ко би Српској био ближи од Србије".

Бећковић је истакао да свако, па и Српска, има право да слави свој рођендан и да још никада није чуо да је неки рођендан неуставан, како то покушавају да прикажу они којима је прослава у Бањалуци трн у оку.

Он се нада да ће Срби ордење које добијају почети да носе као што раде Руси, а не само да их држе у фиокама.

- Добио сам од престолонасљедника Александра Карађорђевића Орден Витеза великог крста и овај сада орден Републике Српске, тако да ми је то за сада сасвим довољно - рекао је Бећковић.

Коментаришући примједбе зашто Република Српска слави свој рођендан, Бећковић је поручио да их не разумије.

- Да се Српска није родила, не би га /рођендан/ ни славила. Али, нема још нико ко се није родио да није славио рођендан. Исто тако, нисам никад чуо да је неки рођендан неуставан - рекао је Бећковић.

Како каже, свашта је забрањивано, али прослава рођендана није никада никоме.

"Важно је било да се родите и да имате шта да славите. Али, Република Српска је, изгледа, изузетак и у том погледу", указао је Бећковић.

Коментаришући покушаје забране обиљежавања 9. јануара, паљење српске заставе у Зеници, скидање тробојке са цркве у Коњицу и прелете америчких авиона током прославе Дана Републике, Бећковић је рекао да му није јасно шта свима њима заправо смета.

- Американци кажу да им смета што је узет вјерски празник за ту прославу. Али, не постоји ниједан дан у календару, а да то није дан неког свеца. Ко год је завирио у календар Српске православне цркве, могао је у то лако да се увјери. Није могуће наћи неки дан у коме се не прославља неки светац - нагласио је Бећковић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је, поводом Дана Републике Српске, Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем Матију Бећковића, српског пјесника, књижевника и академика, редовног члана Српске академије наука и умјетности.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина