ATV

Svjetski dan poezije

Berić: Poezija se danas veoma slabo čita

  • Izvor: SRNA
  • 21.03.2023. 14:55

Poezija se danas piše, ali veoma slabo čita i svedena je na veoma mali broj poklonika, izjavio je liričar Miladin Berić povodom 21. marta - Svjetskog dana poezije.

Berić je ukazao da se knjige poezije danas uopšte ne kupuju i da se u ne mogu naći u većini knjižara.

"Realno, perspektiva poezije nije baš svijetla", rekao je Berić i ukazao da oni koji pišu poeziju znaju koliko im znači i koliko predstavlja put ka duhovnosti i ljepoti, koja polako počinje da pada u zaborav.

Berić je naveo da poezija nije forma 21. vijeka i da je ona nešto što je ostalo u prošlosti, u 19. i 20. vijeku.

On je ocijenio da poezija može da ponudi mnogo više nego proza zbog nekih svojih stilskih figura i ljepote koja može postojati u izrazu u cijeloj formi poezije, navodeći da su možda i sami pjesnici zaslužni za pad njenog rejtinga zbog tradicionalnog pristupa, a ne modernije promocije.

Svjetski dan poezije proslavlja se 21. marta i ustanovio ga je UNESKO 1999. godine, a svrha ovog dana je promocija čitanja, pisanja, objavljivanja poezije u školstvu širom svijeta, ali i davanje novih podsticaja i priznanja nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.

Nekada se dan poezije slavio u oktobru, te se tradicija očuvanja oktobra kao nacionalnog i svjetskog dana poezije očuvala još u mnogim zemljama.

Tagovi: